Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, πλακώσανε και οι Σλοβάκοι

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, πλακώσανε και οι Σλοβάκοι που είναι σταθερά ανθέλληνες. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ivan Miklos είπε λοιπόν σε συνέντευξή του ότι Ελλάδα και Πορτογαλία καλύτερα να μην ανήκαν στη ζώνη του ευρώ αναφέροντας πως οι οικονομίες των δύο αυτών και κάποιων άλλων νότιων χωρών δεν ταιριάζουν αρκετά στο κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, με την Ελλάδα να μετράει μέρες προτού ανακοινώσει την επιμήκυνση, ουσιαστικά την ελεγχόμενη χρεοκοπία, οι αγορές πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα spreads έχουν φτάσει σε επίπεδα… πιστωτική κάρτας, το Χρηματιστήριο βούτηξε 2,77% και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank τονισε ότι η Πορτογαλία θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης σύντομα, καθώς εξελίσσεται η κρίση χρέους η οποία αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των αγορών.
“Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν η Πορτογαλία ζητήσει στήριξη στο κοντινό μέλλον, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία”, τονίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν καλύτερη δημοσιονομική εικόνα και δεν θα χρειαστούν έξωθεν βοήθεια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό.
Οσο για την Ελλάδα, κάποιες φήμες λένε ότι η μεγάλη πτώση οφείλεται αφενός στην κρίση και αφετέρου στην αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με την οικονομία, τις καταθέσεις των πολιτών και τις τράπεζες. Ειδικά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας φημολογείται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που καθιστούν δύσκολη ακόμη και την βιωσιμότητα ορισμένων από αυτές. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών της τάξης των 15 δισ. ευρώ για τις αρχές του έτους καθώς φοβάται κανόνια που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην οικονομία ευρύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου