Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

"Βέτο" της Τρόικα στις μετατάξεις

Όσο νυχτώνει το… αγγούρι μεγαλώνει καθώς αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα σημεία της συμφωνίας ντροπής που έχει κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα. Διότι χωρίς καμιά διαπραγμάτευση και χωρίς κανένα σχεδιασμό έχει αφήσει τους δανειστές μας να εγείρουν καθημερινά και μια νέα αξίωση με αποτέλεσμα να μην έχει τέλος η πίεση στην ελληνική κοινωνία.
Πληροφορίες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν μετά τις γιορτές κάνουν λόγο για βέτο της τρόϊκας στην πολυδιαφημισμένη προσπάθεια για μετατάξεις στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση τόσο μεγαλοπρεπώς έχει ανακοινώσει ευρύ πρόγραμμα μετατάξεων από οργανισμούς που κλείνουν ή μικραίνουν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν ανάγκες. Μόνο τη… μπέρτα του Σούπερμαν δεν έχει φορέσει ο Γ. Ραγκούσης για να μας πείσει πόσο φοβερό επίτευγμα είναι το σχέδιο με τις μετατάξεις αφού έτσι θα καλυφθούν θέσεις που μένουν καιρό άδειες.
Έρχεται όμως η τρόικα τώρα και λέει ότι δε θέλει ούτε τις μετατάξεις διότι πιστεύει ότι πρόκειται για ένα ακόμη ελληνικό κόλπο ή το γνωστό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες που όλοι τρέχουν να πιάσουν την κενή θέση και ο τελευταίος καίγεται.
Επίσης, εκτιμούν ότι οι μετατάξεις δε θα μειώσουν τον δημόσιο τομέα όπως αυτοί θέλουν καθώς θεωρούν νέα πρόσληψη κάθε μετάταξη που θα γίνει.
Τέλος, πιστεύουν ότι με το να μετατάσσεται κάποιος υπάλληλος επί χρόνια σε μια υπηρεσία σε άλλη είναι δώρο άδωρο καθώς μπορεί να καλύψει μια άδεια θέση αλλά να μην ξέρει τι να κάνει. Τσι, και η θέση θα είναι ουσιαστικά άδεια και ο υπάλληλος θα πληρώνεται. Και δεν έχουν δίκιο εδώ που τα λέμε καθώς δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Τι θα κάνει π.χ. τόσους μηχανοδηγούς του ΟΣΕ; Νοσοκόμους;
Όμως, η ουσία των διαφωνιών της τρόικας είναι άλλη. Μετά την εντολή για πρόσθετα μέτρα 14 δις ευρώ την περίοδο 2102-2104 η νέα εντολή είναι: κάντε απολύσεις από το δημόσιο. Αυτό θέλουν, να μειωθεί το εργατικό κόστος στο δημόσιο τομέα μέσω των απολύσεων. Και δεν περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν πέντε για να προσληφθεί ένας και κάποτε να μειωθεί το κράτος. Θέλουν εδώ και τώρα να μπει ψαλίδι όχι μόνο στους συμβασιούχους αλλά και σε μόνιμους του δημοσίου.
Αυτό θα είναι το επόμενο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα πρέπει να επιλέξει αν θα σκύψει εκ νέου το κεφάλι ή αν θα βάλει κάτω τα χαρτιά, θα κάνει έναν σωστό σχεδιασμό και θα αφήσει τις επικοινωνιακές φούσκες για νέες απογραφές και μετατάξεις με στόχο την κάλυψη θέσεων. Αυτά ας τα λέει σε ηλίθιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου