Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Εκτροχιάζεται πλήρως ο προϋπολογισμός

Απίστευτο σοκ αναμένεται να υποστεί η κυβέρνηση μόλις πάρει στα χέρια της το… φιρμάνι της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γενικού Λογιστηρίου σχετικά με τα έσοδα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ρυθμό αύξησης των εσόδων στο 3%, όταν ο αρχικός στόχος έκανε λόγο για ετήσια αύξηση 13,1% ενώ η Τρόϊκα αναθεώρησε αυτόν τον στόχο στο 10.9% βλέποντας ότι δεν πάει τίποτε καλά. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση είναι εκτός στόχων κατά 10 μονάδες από το αρχικό και κατά 7 μονάδες από τον αναθεωρημένο ποσοστό αύξησης.

Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο βλέπει να εκτροχιάζεται πλήρως ο προϋπολογισμός, όμως, τη χρονιά αυτή παραμονεύουν και οι… Τροϊκάνοι που θα έλθουν σε 15 ημέρες και θα βρουν και πάλι χάος. Ετσι, δεν αποκλείεται άμεσα να δούμε τα μέτρα που θα μας πάρουν προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες. Ηδη σήμερα άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Φυσικά η μετάταξη προϊόντων στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ πέφτει και πάλι στο τραπέζι για άμεση ισχύ. Από εκεί και έπειτα επανέρχονται σκέψεις για επαναφορά περαίωσης παλαιότερων υποθέσεων, σε νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε επέκταση του μέτρων των αποδείξεων με την παροχή μεγαλύτερης φοροαπαλλαγές.
Αυτά είναι τα λάιτ μέτρα αφού αν δεν βγαίνει αυτός ο προϋπολογισμός φανταστείτε τι έχει να γίνει το 2011.

Φέτος, κατέρρευσαν τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα και στα τσιγάρα καθώς οι Ελληνες φαίνεται ότι κάνουν “εμπάργκο” λόγω έλλειψης χρημάτων. Τεράστιες είναι οι απώλειες και από την οικοδομή που έχει καταρρεύσει ενώ περί τα 2,5 δισ. ευρώ που θα εισέπρατταν από το κυνηγητό των φοροφυγάδων μάλλον πλέον μοιάζει με ανέκδοτο.

Ετσι, στο οικονομικό επιτελείο έχει πέσει πανικός και βλέπουν ότι δεν πάει άλλο η πολιτική που επέλεξαν. Το εντυπωσιακό στην κυβέρνηση είναι ότι τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει. Διότι όταν ένα οικονομικό επιτελείο αποτυγχάνει οικτρά, ο κόσμος σε βρίζει και εσύ δεν σκέφτεσαι να “ανασχηματίσεις” τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον βασικό υπεύθυνο, αλλά την Λ. Κατσέλη που δεν έχει καμιά σχέση, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

http://www.antinews.gr/?p=59642

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου