Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

"Ταραχή" στο Ισραήλ από την πώληση Ρ-800 Yakhont στη Συρία - Μιλάνε για "προληπτικό πλήγμα"


Image"Κορυφαίο ζήτημα ασφάλειας για το Ισραήλ είναι να εμποδιστεί η πώληση υπερηχητικών βλημάτων cruise P-800 Yakhont στην έκδοση εδάφους-επιφανείας (επακτίου αμύνης) από την Ρωσία στη Συρία" δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Τελ Αβιβ σχολιάζοντας πληροφορίες που ήθελαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ζητεί από τον Ρώσο ομόλογό του Β.Πούτιν να μην πουλήσει στην Συρία τους Ρ-800. Η πώληση των Ρ-800 αλλάζει σε σημαντικό βαθμό τον συσχετισμό δυνάμεων στην ακτή της Α.Μεσογείου, αφού το σύστημα θεωρούν οι Ισραηλινοί είναι "μη ανασχέσιμο" από τα νυν αντιπυραυλικά συστήματα των ισραηλινών πλοίων.

To βλήμα έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και μεταφέρει πολεμική κεφαλή 200 κιλών. Χαρακτηριστικό του όπλου είναι η δυνατότητά του να εκτελεί sea skimming με υπερηχητική ταχύτητα κάτι που αχρηστεύει όλα τα αντιπυραυλικά δυτικά συστήματα αφού στο δυτικό οπλοστάσιο δεν υπάρχουν υπερηχητικά anti-ship βλήματα ακόμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Β.Πούτιν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στην Ρώσο πρωθυπουργό ότι "Πύραυλοι της χώρας του είχαν παραδοθεί στη Συρία κατά το παρελθόν και κατέληξαν στη Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων κατά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου" και αναφερόταν στους αντιαρματικούς Kornet-Ε που διέλυσαν τα ισραηλινής κατασκευής Merkava 3 και 4.

Μάλιστα στην επικοινωνία του ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η ισραηλινή Αεροπορία να προχωρήσει σε "προληπτικό πλήγμα" κατά των εγκαταστάσεων των Ρ-800 οι οποίοι πάντως είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν αφού εδράζονται επί κινητών βάσεων εκτόξευσης, όπως οι ελληνικοί MM-40 Exocet.

Εκτός από την παράδοση στην Χεζμπολάχ προηγμένων ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στο περιστατικό του κινεζικής κατασκευής πυραύλου C-802 κατά πλοίων, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ και έπληξε μια ισραηλινή κορβέτα.

Το θέμα θα συζητηθεί στις συνομιλίες του ο Εχούντ Μπαράκ στη Μόσχα. Δύσκολα θα αποτραπεί η πώληση των Ρ-800, πάντως, καθώς οι Άραβες θεωρούνται από τους καλύτερους πελάτες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13933&Itemid=42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου