Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Τουρκία και η «απάντηση» της Άγκυρας

  • H κρίση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, η οποία διαπιστώνεται πολύ πριν από τα γεγονότα στα θαλάσσια ύδατα ανοικτά της Γάζας, έχει διαδραματίσει οπωσδήποτε καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση της από κοινού δραστηριοποίησης του εβραϊκού, του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι, όπως επίσης και της στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγισης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Όπως υποστηρίζουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το εβραϊκό λόμπι δραστηριοποιήθηκε εντονότατα προς την κατεύθυνση της άσκησης ισχυρότατων πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, που κορυφώθηκαν με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Τουρκία, με το οποίο οι ΗΠΑ απειλούσαν με πάγωμα των προμηθειών σε στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Το εβραϊκό λόμπι φέρεται να έπεισε Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες ότι η προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των όπλων να διοχετευτεί στη Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, αλλά και στο Ιράν. Μπορεί οι ΗΠΑ να διέψευσαν την ύπαρξη τελεσιγράφου, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ουάσιγκτον είναι εξοργισμένη με τη στάση της Άγκυρας στο θέμα του Ιράν, δεδομένου ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Εκτός αυτού, όμως, η Ουάσιγκτον είναι εξοργισμένη και για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ.
Όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η τουρκική πλευρά δεν παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις με σταυρωμένα χέρια. Στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί και δραστηριοποιείται ένα ισχυρό λόμπι αποτελούμενο από Τούρκους και Σκοπιανούς παράγοντες, οι οποίοι επιδιώκουν από κοινού να επηρεάζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Το ισχυρό αυτό λόμπι χρηματοδοτείται από την Τουρκία. Με τουρκικής προέλευσης χρήματα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έξι αποστολές μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στα Σκόπια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευρύ δίκτυο, το οποίο αντικειμενικά προωθεί τα συμφέροντα της νέο-οθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας, η οποία εντάσσει στο χωροταξικό πεδίο ενδιαφέροντος της και συμφερόντων της τη Βαλκανική Χερσόνησο. Το τουρκοκυπριακό αυτό δίκτυο επιδιώκει να επηρεάζει υπέρ των τουρκικών και σκοπιανών θέσεων τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και επιφανή στελέχη αμερικανικών think tanks που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της άσκησης εξωτερικής πολιτικής από τις ΗΠΑ. Μάλιστα το συγκεκριμένο δίκτυο οργανώνει επισκέψεις Αμερικανών πολιτικών παραγόντων και σε άλλες χώρες στις οποίες διεισδύει η Τουρκία, όπως για παράδειγμα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΞΙΑ – ΣΕΛ.51 – 28.08.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου