Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ο Φιντέλ Κάστρο τονίζει πως είχε φθάσει στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά σήμερα ζει για να αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο

Fidel en la Mesa Redonda. July 12, 2010.
Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τονίζει σε συνέντευξή του πως υπήρξαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μακράς ασθένειάς του που βρέθηκε στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά πλέον έχει ιαθεί και προσπαθεί να αποτρέψει τον πυρηνικό πόλεμο.
Ο 84χρονος Κάστρο τονίζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Λα Χορνάδα πως ήταν σε τόσο κακή κατάσταση μετά την πτώση του προ τετραετίας που «πλέον δεν ήθελε να ζει, ακόμη λιγότερο οτιδήποτε άλλο».
Ακόμη τονίζει πως αναρωτιόταν εάν «όλοι αυτοί οι γιατροί επρόκειτο να με αφήσουν να ζω σε τέτοια κατάσταση, ή θα με αφήσουν να πεθάνω».
«Έπειτα επέζησα, αλλά ήμουν σε πολύ κακή φυσική κατάσταση» τόνισε ο Κάστρο, ο οποίος το 2006 υποβλήθηκε σε άγνωστης φύσης ασθένειας του εντέρου και στη συνέχεια σε αρκετές άλλες επεμβάσεις.
«Ξαπλωμένος στο κρεβάτι σε επαφή μόνο με το στενό περιβάλλον μου, αγνοώντας τα πάντα για αυτά τα μηχανήματα. Δεν ήθελα να γνωρίζω πόσο θα διαρκούσε αυτό το μαρτύριο και το μόνο πράγμα που επιθυμούσα ήταν να σταματούσε ο κόσμος», τονίζει ο ορκισμένος εχθρός των ΗΠΑ στην πεντάωρη, κατά την εφημερίδα, συνέντευξή του.
«Όμως επέζησα», τονίζει ο Κάστρο, στη δεύτερη συνέντευξή του μετά την επανεμφάνισή του στη δημόσια ζωή, τον Ιούλιο, έπειτα από τετράχρονη αποχή.
Ο Κάστρο επανέλαβε πως θα ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος εάν οι ΗΠΑ σε συνδυασμό με το Ισραήλ, επιχειρήσουν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Ο ‘λίντερ μάξιμο’ τονίζει πως στόχος του είναι «να δημιουργηθεί ένα κίνημα κατά του πυρηνικού πολέμου», με τη δημιουργία μίας «δύναμης παγκόσμιας πειθούς για να αποφευχθεί αυτή η κολοσσιαία απειλή» .
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος συνεχίζει την προσπάθεια για να επανέλθει σε καλή φυσική κατάσταση, έπειτα από τη μακρά παραμονή του στο κρεβάτι και να πάρει το βάρος που έχασε.
Όπως τονίζει στη Λα Χορνάδα, βαδίζει 600 βήματα χωρίς βοήθεια και τώρα ζυγίζει 86 κιλά, από 66 στο πιο κρίσιμο στάδιο της ασθένειάς του.
«Δεν θέλω να είμαι απών αυτές τις ημέρες. Ο κόσμος είναι στην πιο ενδιαφέρουσα και επικίνδυνη φάση της ιστορίας του», τονίζει ο Κουβανός ηγέτης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου