Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Έμποροι πυρηνικών συνελήφθησαν με δύο κιλά U-238!

ImageΜια περίεργη υπόθεση παράνομης διακίνησης πυρηνικών υλικών ήρθε στο φως στη Μολδαβία. Οι αστυνομικές αρχές της Μολδαβίας κατάσχεσαν σχεδόν δύο κιλά ουρανίου - 238, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Το ουράνιο ανακαλύφθηκε σε ένα γκαράζ στο Τσισινάου. Οι έμποροι ετοιμάζονταν να το πουλήσουν στο εξωτερικό, έναντι εννέα εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο στρατηγός Κιρίλ Μοτπάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «η αστυνομία είχε ξεκινήσει να παρακολουθεί την ομάδα των επτά εμπόρων στα μέσα Ιουνίου».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικοί αγόρασαν ένα γραμμάριο της ουσίας το οποίο απεστάλη στις ΗΠΑ για εξακρίβωση. Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ουράνιο - 238.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στις 20 Αυγούστου. Εκτός από το ουράνιο, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ακόμη ένα πιστόλι Μακάροφ, πυρομαχικά για Καλάσνικοφ, μία χειροβομβίδα μάχης, καθώς και φορολογικά έγγραφα.

Οι ύποπτοι είχαν εκδιωχθεί στο παρελθόν από τις αστυνομικές αρχές στη Μολδαβία, στην Ρωσία και στην Ρουμανία για κατοχή και διακίνηση ραδιενεργών ουσιών. Δύο εκ των εμπόρων είναι απόστρατοι αστυνομικοί.

Πιστεύεται ότι επρόκειτο να το διαθέσουν στην Β.Κορέα ή το Ιράν. Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και του Ισραήλ που από καιρό παρακολουθούσαν τους υπόπτους.

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13875&Itemid=45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου