Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Μήνυμα στήριξης του Όλι Ρεν στην πολιτική Παπανδρέου

  • Ρεν: Αβάσιμες οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση χρέους
Αβάσιμες χαρακτηρίζει ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, τις ανησυχίες περί αναδιάρθρωσης χρέους στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν «καταστροφικό» όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για το σύνολο της ΕΕ.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Ρεν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στις περικοπές δαπανών και την προσπάθεια επιστροφής της στη δημοσιονομική σταθερότητα.
«Η Ελλάδα έχει λάβει δραστικά, κάποιες φορές επώδυνα, μέτρα προκειμένου να αναστρέψει μια μη βιώσιμη κατάσταση», αναφέρει ο ευρωπαίος επίτροπος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η σκληρή δουλειά της χώρας μπορεί να αποδώσει και να οδηγήσει σε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.
«Η εντυπωσιακή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ», τονίζει ο Ρεν, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένες προβλέψεις ή στοιχεία.
Ο ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, που προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8% περίπου του ΑΕΠ για φέτος, είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα τα πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους, σημειώνει: «Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εξάλειψαν τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί και πάλι να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Για αρκετούς σύνθετους λόγους βρίσκω αυτές τις ανησυχίες αβάσιμες».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους.
Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό εφαρμόζονται ταχύτερα του αναμενόμενου, μειώνοντας σημαντικά τις πιέσεις για τις δαπάνες στο μέλλον.
Δεύτερον, οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία έχουν ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη, περιορίζοντας τις πιέσεις για χρηματοδότηση του χρέους.
Και τρίτον, αυτοί που μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους έχουν την τάση να υποτιμούν το οικονομικό και πολιτικό κόστος.
Μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους, «θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, καθώς θα διαταράξει για παρατεταμένο διάστημα την ευρύτερη οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά ο Ρεν.
"Το πολιτικό κόστος θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που η βελτίωση της αξιοπιστίας δεν γίνεται εν μια νυκτί, υπάρχουν ενδείξεις σταδιακής σταθεροποίησης του κλίματος στην αγορά για την Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου