Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Σε μαζικές παραγγελίες καυσίμου αξίας 2 δις. $ προχωρά το Ισραήλ

Στις αρχές Αυγούστου η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας άμυνας και συνεργασίας DSCA, όπως επιβάλλεται από τους νόμους της χώρας, ανακοίνωσε πως το Ισραήλ έδωσε μαζική παραγγελία διαφόρων τύπων αεροπορικού καυσίμου, και στην περίπτωση του JP-8 το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από μαχητικά αεροσκάφη.

Η μαζική αυτή παραγγελία εκτιμάται στο ποσό των 2 δις. $, στην οποία περιλαμβάνονται 284 εκατ. γαλόνια (1.075 δις. λίτρα) καύσιμου JP-8, 60 εκατ. γαλόνια (227 εκατ. λίτρα) αμόλυβδης βενζίνης και 100 εκατ. γαλόνια (378 εκατ. λίτρα) καύσιμου ντίζελ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη παραγγελία είναι πολλά ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο όπου η παραφιλολογία γύρω από ένα επικείμενο κτύπημα στο Ιράν είναι έντονη.

Εκτός όμως από τη μαζική παραγγελία του αεροπορικού καυσίμου JP-8, η παραγγελία επίσης μεγάλων ποσοτήτων βενζίνης αλλά και ντίζελ φανερώνουν πως το Ισραήλ ενδεχομένως ετοιμάζεται και για την πιθανότητα επιχειρήσεων στο έδαφος οι οποίες όμως δεν μπορούν να έχουν σχέση με το Ιράν το ίδιο αλλά τις «παράπλευρες» καταστάσεις που θα προκύψουν από μια ευρείας αεροπορική επιχείρηση εναντίον του Ιράν. Έχοντας αυτό ως ενδεχόμενο οι ισραηλινοί φοβούνται πως μια επιχείρηση στο Ιράν θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ και ως συνέπεια αυτού και από τη Συρία η οποία θα σπεύσει σε βοήθεια της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Άρα η πιθανότητα ευρείας εμπλοκής στο έδαφος σε Λίβανο και Συρία είναι μέσα στα σενάρια που εξετάζονται από τους ισραηλινούς και αυτός είναι ίσως ο λόγος που εκτός της μεγάλης παραγγελίας αεροπορικού καυσίμου έχουν παραγγελθεί επίσης και εξίσου μεγάλες ποσότητες καυσίμου για το στρατό.

Image

τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13928&Itemid=52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου