Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Η Τουρκία ζητά την άρση του εμπάργκο

Τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα με επικεφαλής τον υφυπουργό Feridum Sinirloglu ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στο κονγκρέσο ώστε να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για άσκηση κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της στάσης της στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αλλά και έναντι του Ισραήλ.

Το αμερικανικό κονγκρέσο έλαβε την απόφαση αναστολής πωλήσεων σημαντικών οπλικών συστημάτων στη Τουρκία μετά την μη υπερψήφιση από την τελευταία των νέων κυρώσεων κατά του Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά από αυτή την εξέλιξη αριθμός αντιπροσώπων του Κονγκρέσου ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το καθεστώς συμμάχου της Τουρκίας.

Σκοπός της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι να ενημερώσει την κυβέρνηση για τις θέσεις της Τουρκίας και να διασαφηνίσει τις θέσεις τις, οι οποίες συμβαδίζουν με την πολιτική των ΗΠΑ. Αμέσως μετά τις εκλογές για το κονγκρέσο αναμένεται η αποστολή νέας αντιρποσωπείας η οποία θα πράξει το ίδιο και στο κονγκρέσο.

Σε δηλώσεις εκπροσώπου της αντιπροσωπείας, κατέστη σαφές πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά δε θα πράξει το ίδιο και με τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ, λόγω των στενών σχέσεων της χώρας με το Ιράν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13965&Itemid=52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου