Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η Τουρκία δεν απειλείται πλέον από το Ιράν

Η Τουρκία απαλείφει το Ιράν από τις χώρες που θεωρεί ότι συνιστούν απειλή εναντίον της αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας -συμβουλευτικό όργανο που συγκροτείται από αξιωματούχους της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων και χαράσσει την τουρκική εξωτερική πολιτική- θα εγκρίνει στη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο έγγραφο προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο νέο έγγραφο, που θα αντικαταστήσει προγενέστερο που είχε συνταχθεί το 2005, επισημαίνεται ότι το Ιράν, μολονότι δεν είναι μια δημοκρατία, δεν επιδιώκει πλέον να "εξαγάγει το (ισλαμικό) καθεστώς του" στη μουσουλμανική αλλά κοσμική Τουρκία.

Αναφορικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης επαναλαμβάνεται η θέση της τουρκικής διπλωματίας υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε κατά των νέων κυρώσεων που υιοθέτησε ο οργανισμός τον Ιούνιο εις βάρος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο έγγραφο πολιτικής εθνικής ασφάλειας μειώνει επίσης το επίπεδο της απειλής από την Ελλάδα, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών με συμφωνίες εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Η ισλαμικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι μένει προσηλωμένη στη Δύση και παρουσιάζεται ως μια περιφερειακή δύναμη που αναζητεί νέες αγορές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου