Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Εβραϊκά αστέρια πάνω στα ελληνικά αρχαία

Ένα παιχνίδι δύναμης και εξουσίας φαίνεται ότι παίζεται στην Αθήνα, σχετικά με την τοποθέτηση ενός μνημείου για το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Θα θυμούνται ίσως κάποιοι το παλιό μνημείο στην περιοχή του Θησείου το οποίο μετά από μικρό διάστημα αφαιρέθηκε, καθώς εμπόδιζε από την πλευρά του την θέα της Ακρόπολης.
Παρόλο που εκείνο το μνημείο γρήγορα αφαιρέθηκε μετά από κινήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας, δεν σταμάτησε τις κινήσεις της, προκειμένου να τοποθετηθεί εκ νέου κάποιο μνημείο. Έτσι επέλεξε ένα έργο της Ντιάννας Μαγκανιά, μετά από διαγωνισμό.
Το συγκεκριμένο έργο, αποτελείται από μονολιθικούς όγκους ωχροκίτρινου μαρμάρου, ύψους 1,50 έως 0.50 μ. εξακτινωμένους, ενώ στο κέντρο σχηματίζεται ένα εξάγωνο, που προφανώς συμβολίζει το αστέρι του Ιουδαισμού. Η τοποθέτησή του θα γίνει στην περιοχή του Κεραμεικού, στην οδό Μελιδόνη, πολύ κοντά στην Εβραϊκή Συναγωγή και γειτνιάζει άμεσα με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις από αρχαιολόγους και Αρχαιολογικές Εφορείες, καθώς εικάζεται ότι θα βρεθεί εκεί η συμβολή της οδού των Παναθηναίων, απ' όπου ανέβαινε η πομπή στην Ακρόπολη και της Ιεράς Οδού, που οδηγούσε στο Ιερό της Ελευσίνας.
Τελικά όμως έγινε κάποιου είδους συμβιβασμός, με τους αρχαιολόγους να κρατούν δικαιώματα μελλοντικών ανασκαφών και προς το παρόν θα τοποθετηθεί εκεί το εβραϊκό μνημείο.

http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1277:2009-04-30-17-36-39&catid=98:2008-10-17-07-34-07&Itemid=285

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου