Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Αποστάσεις κρατάει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ανέγερση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Γκρούεφσκι: Αδιαφορώ αν κάποιοι διαφωνούν

Αποστάσεις από την προαναγγελθείσα τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
«Δεν είναι δική μας υπόθεση να σχολιάζουμε αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά, όπως είπαμε και άλλες φορές, προτρέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες ή μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν αντιπαραγωγικά τις διαπραγματεύσεις ή να ερμηνευτούν λανθασμένα, όπως συνέβη με τη μετονομασία του αεροδρομίου και του Οδικού Άξονα 10", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την προαναγγελθείσα τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η αντιπολίτευση, αλλά και μεγάλη μερίδα διανοούμενων στην ΠΓΔΜ έχει καλέσει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και να μην σκορπά τα χρήματα των φορολογουμένων για χρηματοδότηση "αμφιλεγόμενων" κατασκευών και έργων, τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορούν να διχάσουν την κοινωνία και να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, πριν από μερικές ημέρες, ανέφερε ότι, το άγαλμα αυτό του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων βρίσκεται στην Ιταλία για τις εργασίες επιχάλκωσης και έχει ύψος 13,5 μέτρα, θα τοποθετηθεί στην πλατεία των Σκοπίων, ασχέτως των αντιρρήσεων κάποιων.
Ακόμη, το προσεχές διάστημα, θα τοποθετηθεί άγαλμα του Φιλίππου Β΄ στην πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι). Ήδη, έχει κατασκευαστεί η βάση του αγάλματος αυτού με τη σχετική αναγραφή στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ο δήμαρχος του Μοναστηρίου, Βλάντιμιρ Τάλεφσκι, δικαιολόγησε την απόφαση για την τοποθέτηση του αγάλματος, λέγοντας ότι ακριβώς δίπλα στην Μπίτολα βρίσκεται η αρχαία πόλη Ηράκλεια, που ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β', πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου και ως εκ τούτου ο δήμος έχει το δικαίωμα να τιμήσει το Μακεδόνα βασιλιά.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/04/blog-post_8279.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου