Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Πάουελ προς Γκιουλ: «To Σχέδιο Ανάν προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας»

Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 στην Κύπρο για το Σχέδιο Ανάν, αποκαλύπτεται μέσω της επίσημης αλληλογραφίας, το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για ..."δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού". Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ (στις 18 Ιανουαρίου 2004) τον παρότρυνε να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πρόσκληση για τη συνάντηση της Ν. Υόρκης (10 Φεβρουαρίου 2004), καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα νόμιμα στρατηγικά συμφέροντα» της Τουρκίας, τα συμφέροντα ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων ενώ διευκολύνει την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ!Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», αποχαρακτηρίστηκε ύστερα από προσπάθειες δημοσιογράφων και ερευνητών της Ουάσιγκτον, ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Μιχάλης Ιγνατίου.

Σχετικό δημοσίευμα:

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ ερωτήθηκε για μία δήλωση που του αποδίδεται και η οποία διχάζει τους υποστηρικτές και τους πολέμιους του σχεδίου Ανάν. Ο επιχειρηματίας Αρης Ανάγνος, ισχυρίστηκε ότι σε συγκεντρώσεις ομογενών ο Φριντ είχε αποκαλύψει πως το κείμενο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ανάν ήταν ένα «δώρο» προς την Τουρκία για να υποστηρίξει την εισβολή στο Ιράκ. Περίπου το ίδιο είπε και η πρώην υφυπουργός Ελίζαμπεθ Τζόουνς. Μιλώντας σε τουρκικό ακροατήριο, στις 6 Ιουνίου 2005, υπογράμμισε:
«Υιοθετήσαμε τη θέση ότι η διεθνής εικόνα της Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο έπρεπε ν αλλάξει. Η Τουρκία πρέπει να θεωρείται το καλό παιδί στο θέμα της Κύπρου. Αναγνωρίζουμε την καλή δουλειά που έκανε η Τουρκία στο Κυπριακό. Διότι η Κύπρος, με ή χωρίς τη λύση, δεν πρέπει να δημιουργεί κωλύματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (...) και να θεωρείται πρόβλημα για τις φιλοδοξίες αυτής».
Ο Αμερικανός υφυπουργός, που διακρίνεται για την ωμότητα και την ευθύτητά του απάντησε ότι «αυτό είναι το πιο γελοίο δημοσίευμα που έχω δει για αρκετά χρόνια» ενώ μπορούσε να πει ότι είχε συζητήσεις (Ιούνιος 2003 και 2004) με Ελληνοαμερικανούς, παρουσία δημοσιογράφων, οι οποίες έγιναν υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί ποτέ το περιεχόμενό τους. Αυτή ήταν η συμφωνία μεταξύ του λομπίστα Εντι Μανάτου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στο οποίο υπηρετούσε ο Φριντ. Συμφωνήθηκε να του δοθεί η ευκαιρία να «τα πει έξω από τα δόντια», χωρίς δημοσιότητα και παρεξηγήσεις. Αλλωστε, στις 24 Φεβρουαρίου 2003, σε ενημέρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ειπώθηκαν ακριβώς τα ίδια, που κατέγραψε δύο μέρες μετά η εφημερίδα Financial Times: «Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους εισηγήθηκαν μία βελτιωμένη συμφωνία του πακέτου του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κύπρο, ως ανταπόδοση για τη συνεργασία της Τουρκίας στον αμερικανικό πόλεμο εναντίον του Ιράκ», σημείωνε η δημοσιογράφος Judy Dempsey.
(Απο http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/07/k_14.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου