Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

B. Ιράκ: Τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν θέσεις του ΡΚΚ

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ χθες το βράδυ και σήμερα.
Η επιχείρησε ακολούθησε το θάνατο, χθες, εννέα Τούρκων στρατιωτών σε έκρηξη βόμβας στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας εδώ και μήνες. Σε άλλη επίθεση την Τετάρτη, μία... γυναίκα προσποιούμενη φοιτήτρια ανατίναξε βόμβα σε πανεπιστήμιο στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, χωρίς να τραυματιστεί κανένας, ενώ, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, συνελήφθη ακόμα ένας φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας.

Επιθέσεις στην Τουρκία: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;

Το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) πιστεύεται ότι πραγματοποίησε την επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία. Έχει κάνει παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η ταυτότητα των δραστών στην Άγκυρα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που αποτέλεσε το στόχο, ο Χικμέτ Σαμί Τουρκ, είναι μισητός από τις αριστερές οραγνώσεις λόγω της πολιτικής του όσο ήταν υπουργός και είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του. Ένας από τους δράστες φέρεται να είχε φυλακιστεί στο παρελθόν ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP/C), το μεγαλύτερο από τα πολλά ακροαριστερά κόμματα της Τουρκίας.

Είναι σημαντική η χρονική στιγμή;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις συνδέονται και είναι ασαφές γιατί συνέβησαν την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν την Πρωτομαγιά, όταν διαδηλώνουν οι αριστερές ομάδες. Ωστόσο, συνέπεσαν με μία σπάνια συνέντευξη τύπου του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, στην Άγκυρα. Οι επιθέσεις ακολουθούν αστυνομική επιχείρηση πριν από δύο εβδομάδες, όταν 60 άτομα συνελήφθησαν για εμπλοκή με το ΡΚΚ. Οι επιχειρήσεις αναζωπύρωσαν τις εντάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έλαβαν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις.

Σηματοδοτούν κλιμάκωση των συγκρούσεων;

Οι βομβιστικές επιθέσεις, που κυρίως συνδέονται με Κούρδους και αριστερούς μαχητές, είναι συχνές στην Τουρκία και συνήθως έρχονται σε κύματα. Η διοίκηση της αστυνομίας έχει στείλει μήνυμα στις υπηρεσίες της σε όλη τη χώρα για ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ακόμα τον εντοπισμό εκρηκτικών στη νότια Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Οι επιθέσεις του ΡΚΚ έχουν υπάρξει σπανιότερες φέτος, κάτι ίσως οφείλεται σε αποδυνάμωσή του από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις του στο βόρειο Ιράκ πέρυσι.

Οι επιθέσεις έχουν σημασία για τις αγορές;

Οι τουρκικές αγορές συχνά δεν αντιδρούν στις ειδήσεις για επιθέσεις, καθώς είναι συνηθισμένες, λόγω της 25χρονης σύγκρουσης με το ΡΚΚ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους. Ωστόσο, περαιτέρω επιθέσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/04/b.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου