Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

"Δεν είναι πια απαραίτητη η UNMIK"

Η Πρίστινα ζήτησε την Τετάρτη από τον ΟΗΕ η αποστολή του στο Κόσοβο να τελειώσει καθώς η περαιτέρω παραμονή "δεν είναι απαραίτητη" όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο του Κοσόβου Φάτμιρ Σεϊντίου.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο εντάσσεται στο πλαίσιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που χρονολογείται από το 1999 η οποία ελήφθη μετά από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή την άνοιξη του ίδιου έτους. Πέρυσι, η αποστολή αυτή σε αριθμό μειώθηκε.

"Οι δικοί μας θεσμοί και η αποστολή του ΟΗΕ, η UNMIK, στο έδαφος μας παρήγαγαν κατά την τελευταία 10ετία καλά αποτελέσματα ως προς την ανοικοδόμησή μας", επισημάνθηκε από τον αξιωματούχο αυτόν, που συναντήθηκε νωρίτερα με τον τοπικό Διοικητή του ΟΗΕ, Λαμπέρτο Ζάνιερ.

Κράτη της ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση στο Κόσοβο, που αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο πέρυσι. Ομως η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος του Βελιγραδίου, με δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, καθώς είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, έχει καταστήσει, ήδη, σαφές ότι "η ανεξαρτησία του Κόσοβου, ποτέ δεν πρόκειται να επικυρωθεί από αυτήν στον ΟΗΕ."

Στο Κόσοβο σταθμεύουν 15 χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ, αλλά και μία στρατιωτική δύναμη της ΕΕ περίπου δύο χιλιάδων στρατιωτών.

Ζουν στα όρια του ιδίως στον βόρειο τομέα, όπου έχει αναπτυχθεί η αποστολή του ΟΗΕ, σχεδόν 120 χιλιάδες Σέρβοι- δεν συνεργάζονται καθόλου με τις τοπικές αρχές.

Ο κ. Ζάνιερ υποσχέθηκε το αίτημα του προέδρου του Κόσοβου να διαβιβαστεί στον ΟΗΕ, "δια τα σχετικά".

www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου