Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πως το ISIS βασανίζει τους ομήρους του

Τα φρικτά βασανιστήρια που υπομένουν οι όμηροι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους πριν αποκεφαλιστούν αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην συγκρατουμένων τους που απελευθερώθηκαν. Όπως γράφει, οι όμηροι έβγαιναν από το κελί τους ένας- ένας. Σε ένα δωμάτιο, οι απαγωγείς ρωτούσαν τον καθένα τρεις προσωπικές ερωτήσεις, μια κλασική τεχνική που χρησιμοποιείται για να έχουν αποδείξεις ότι ο κρατούμενος είναι ακόμα ζωντανός σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.
Ο James Foley επέστρεψε στο κελί που μοιραζόταν με καμιά εικοσαριά δυτικούς ομήρους και ξέσπασε σε δάκρυα χαράς. Οι ερωτήσεις που οι απαγωγείς του είχαν κάνει ήταν τόσο προσωπικές («Ποιος έκλαψε στο γάμο του αδελφού σου;» «Ποιος ήταν ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας στο γυμνάσιο;»), που ήξερε ότι τελικά ήταν σε επαφή με την οικογένειά του.
Σύμφωνα με έναν «αυτόπτη μάρτυρα», τον 19χρονο πρώην τζιχαντιστή Τζέτζοεν Μπόντινκ, ο 40χρονος Foley υπέστη τα χειρότερα βασανιστήρια, λόγω του ότι ήταν Αμερικανός: «Μου είπε ότι έδεναν με αλυσίδες τα πόδια του σε μια μπάρα και τον κρεμούσαν ανάποδα από το ταβάνι. Μετά τον άφηναν εκεί». Διηγείται μάλιστα πως τα περασμένα Χριστούγεννα οργάνωσε μια ανταλλαγή δώρων μεταξύ τους, φτιαγμένα από τα σκουπίδια της φυλακής, για να δώσει μία νότα αισιοδοξίας. Καθώς όμως ο καιρός περνούσε, ο Foley και οι άλλοι βρετανοί και αμερικανοί όμηροι έβλεπαν ότι έβγαιναν όλο και λιγότερο έξω σε σχέση με τους ευρωπαίους ομήρους...
«Όταν δεν βλέπαμε αίμα, ξέραμε ότι ο κρατούμενος είχε υποστεί τα χειρότερα βασανιστήρια» λέει στους New York Times πρώην συγκρατούμενός του.
Τα απάνθρωπα παιχνίδια με το μυαλό των κρατουμένων ήταν το πιο αβάσταχτο είδος βασανιστηρίου, όπως μαρτυρά. «Μας πρόσφεραν σοκολάτες και μας ρωτούσαν πράγματα που μόνο εμείς ξέραμε, δημιουργώντας μας την ελπίδα ότι διαπραγματεύονται με τις οικογένειές μας την απελευθέρωσή μας. Κάτι που για κάποιους δεν έγινε ποτέ». Πολλοί από τους κρατουμένους ασπάζονται το Ισλάμ, θεωρώντας πως θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης, πράγμα όμως που τελικά δεν έγινε, λένε οι μάρτυρες. Κάποιες φορές μάλιστα, οι τζιχαντιστές πρόβαλλαν στους κρατούμενους τα βίντεο της εκτέλεσης των πρώην συγκρατούμενών τους!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι δυτικοί όμηροι των τζιχαντιστών είναι πάνω από 20. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ένα επίσημο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους, οι τζιχαντιστές χαρακτήρισαν τις υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικές επιδρομές «τα καρφιά στο φέρετρο των ομήρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου