Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Στα «σχολεία» της τζιχάντ: Πως το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει ανήλικα

Αναγκαστικές προβολές αποκεφαλισμών και βασανιστηρίων, εκπαίδευση με όπλα σχεδόν ίσα με το μπόι τους και καθημερινά μαθήματα στην εξτρεμιστική θεολογία: για τα αγόρια που μεγαλώνουν σε εδάφη που ελέγχει το Isis στη Συρία και το Ιράκ, η λέξη εκπαίδευση έχει μια πολύ διαφορετική σημασία απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Isis κυκλοφορούν βίντεο και εικόνες που, όπως ισχυρίζονται, παρουσιάζουν τη ζωή στη «Σχολή της Τζιχάντ», όπου τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 10 ενθαρρύνονται να πυροβολούν με AK47 και εξοικειώνονται με τη φρίκη του πολέμου. Ως μέρος της προπαγάνδας που δημιούργησε ο Μουασισάτ αλ-Φουρκάν για το Ισλαμικό Κράτος, τα μικρά παιδιά εμφανίζονται σε βίντεο τα οποία οι ειδικοί λένε πως είναι μια προσπάθεια να δείξουν την «ουτοπία» του κόσμου σύμφωνα με το Isis. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά απεικονίζουν – η στρατολόγηση και η στρατιωτική χρήση των παιδιών κάτω από την ηλικία των 15- έχει χαρακτηριστεί σε μια έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών «έγκλημα πολέμου».
Ένα βίντεο στο YouTube έχει τίτλο «Τα φιντάνια του Ισλαμικού Κράτους». Μία φωνή στα αραβικά υπερηφανεύεται ότι αυτά τα «μικρά» είναι σίγουρα για την πίστη τους και την προστασία του Isis. Στη συνέχεια, παρεμβάλλονται στο βίντεο συνεντεύξεις και αποσπάσματα από τα παιδιά στο «σχολείο» που τραγουδούν και μιλούν, μαζί με τα όπλα τους. Ένα άλλο βίντεο, με τίτλο «Μηνύματα από τη Γη της Τελικής Μάχης» φαίνεται σα να είναι η τελετή… αποφοίτησης. Δείχνει τους «απόφοιτους» στη σειρά, να ακούν μια ομιλία από ένα ηχείο, ενώ οι ενήλικοι - οι οποίοι μάλλον είναι γονείς τους- τους παρακολουθούν. Ένοπλοι άνδρες παρακολουθούν επίσης την τελετή. Η παραγωγή του βίντεο έγινε από την Al-I'tisaam Media, επίσημη πτέρυγα των μέσων ενημέρωσης του Isis, και επικεντρώνεται στην προβολή του είδους της κοινωνίας που έχει δημιουργηθεί στις ελεγχόμενες περιοχές. Όπως και το προηγούμενο βίντεο, διανθίζεται με αιματηρές και βίαιες σκηνές από τις επιχειρήσεις των αγωνιστών στο πεδίο της μάχης – αυτά τα βίντεο δηλαδή που αναγκάζουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν.
Αν και η ακριβής ώρα και ο τόπος που γυρίστηκαν τα βίντεο δεν μπορεί να ελεγχθεί ανεξάρτητα, οι αναφορές στο «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο αλ-Σαμ» υποδηλώνουν ότι ήταν πριν τις 29 Ιουνίου, όταν ανακηρύχθηκε το χαλιφάτο. Δεν είναι γνωστό γιατί έγιναν τώρα γνωστά - αλλά συμπίπτουν με tweets από λογαριασμούς που συνδέονται με το Isis και ισχυρίζονται ότι δείχνουν «νέους απόφοιτους της Σχολής Τζιχάντ». Τα βίντεο έγιναν γνωστά αφού το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος «έχει δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης για την στρατολόγηση παιδιών σε ένοπλους ρόλους με το πρόσχημα της εκπαίδευσης». «Στα στρατόπεδα, τα παιδιά εκπαιδεύονται με όπλα και λαμβάνουν θρησκευτική εκπαίδευση», αναφέρει η έκθεση. «Η ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων φαίνεται να δείχνει ότι το ISIS παρέχει συστηματικά ένοπλη εκπαίδευση σε παιδιά. Στη συνέχεια, τα χρησιμοποιεί στον ενεργό αγώνα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών επίθεσης αυτοκτονίας».
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τα βίντεο ως «πολύ ανησυχητικά», καθώς δείχνουν την τάση του Isis να «μιμείται παραδοσιακούς θεσμούς με δικά του ‘δικαστήρια’ και ‘σχολεία’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου