Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών από τους τζιχαντιστές οι ιρακινές αρχές

Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση με αέριο χλωρίου κατά Ιρακινών στρατιωτών στην περιοχή Ντιλάγια

Μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν κάνει χρήση χημικών κατά αμάχων στο Κομπάνι της Συρίας, αλλά και εναντίον Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, την επίθεση με αέριο χλωρίου επιβεβαιώνουν οι ιρακινές αρχές.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία 11 Ιρακινοί αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της επαρχίας Ντιλάγια στο Ιράκ, έπειτα από επίθεση με αέριο χλωρίου από τους εξτρεμιστές του ΙΚ, γεγονός που επιβεβαιώνει το υπουργείο Αμύνης της χώρας και ιατρικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν τα δημοσιεύματα, οι μαχητές του ΙΚ «απάντησαν» στους άνδρες των τοπικών αρχών με χημικά στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους τζιχαντιστές και μέλη της κοινότητας Σουνιτών που προστάτευαν την περιοχή από την προέλαση των εξτρεμιστών.



«Ήταν μία ύποπτη έκρηξη. Είδαμε κίτρινο καπνό στον ουρανό», δήλωσε ένας από τους επιζώντες, ο υπολοχαγός Κχαιράλα αλ-Τζαμπούρι.

Τα υπόλοιπα θύματα έκαναν λόγο για «ομίχλη» σε μικρή απόσταση από το έδαφος, στοιχείο που παραπέμπει σε χρήση χλωρίου, το οποίο όπως επισημαίνεται είναι βαρύτερο από τον αέρα.
Στο μεταξύ, οι γιατροί που περιέθαλψαν τους τραυματίες επιβεβαίωσαν πως οι πληγές τους και τα συμπτώματα που παρουσίαζαν αποδίδονται στη χρήση αυτού του χημικού.

«Βρίσκονταν σε πανικό, αλλά και εμείς πανικοβληθήκαμε», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου όπου διακομίστηκαν οι Ιρακινοί αστυνομικοί. «Αρχικά πιστέψαμε ότι επρόκειτο για διαφορετικό αέριο, όπως το αέριο νεύρων ή ένα οργανοφωσφορικό», συμπλήρωσε ο Κασίμ Χατίμ.



Όπως επισημαίνει το «Russia Today», πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης του Ιράκ ανέφερε ότι το ΙΚ χρησιμοποιεί χημικά «με ερασιτεχνικό και αναποτελεσματικό τρόπο» κατά τη διάρκεια επιθέσεων, που δε διευκρίνισε. Ωστόσο, το υπουργείο τόνισε πως οι εξρεμιστές αποσκοπούν στην πτώση «του ηθικού του ιρακινού λαού και των ενόπλων δυνάμεων ειδικότερα».

Από την άλλη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ρωσικού δικτύου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δε γνώριζαν για την επίθεση της 15ης Σεπτεμβρίου και βρίσκονται σε επικοινωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για περαιτέρω πληροφορίες.

Βέβαια, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Άλιστερ Μπάσκει, μιλώντας στους New York Times την περασμένη Πέμπτη, χαρακτήρισε τη χρήση χλωρίου «αποτρόπαια πράξη», συμπληρώνοντας ότι αυτού του είδους οι καταγγελίες υπογραμμίζουν τη σημασία της προσπάθειας για εξάλειψη των χημικών όπλων στην περιοχή του Ιράκ.

Όλα αυτά, ενώ πληροφορίες δημοσιογράφου του BBC που συνομίλησε με γιατρούς από το Κομπάνι στη Συρία κάνουν λόγο για χρήση χημικών κατά αμάχων από τους τρομοκράτες του ΙΚ, ενώ σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού Middle-East Review of International Affairs που ειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής, οι τζιχαντιστές «απάντησαν» στα πυρά των μαχητών Πεσμεργκά με αέριο μουστάρδας. 


http://www.protothema.gr/world/article/421056/epivevaionoun-ti-hrisi-himikon-apo-tous-tzihadistes-oi-irakines-arhes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου