Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Κίνδυνος να εξαπλωθεί ο Έμπολα και στην Ευρώπη

Μια 44χρονη ισπανίδα νοσοκόμα από τη Μαδρίτη είναι το πρώτο πρόσωπο στην Ευρώπη που έγινε γνωστό ότι κόλλησε τον θανατηφόρο ιό Έμπολα εκτός Αφρικής. Η νοσοκόμα, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ήταν στην ειδική ομάδα στο νοσοκομείο Κάρλος Γ’ της Μαδρίτης και ασχολούνταν με τη θεραπεία ενός 69χρονου ισπανού ιερέα που ονομάζεται Μανουέλ Γκαρσία Βιέχο, ο οποίος προσβλήθηκε από τη νόσο στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο ιός σκοτώνει κατά μέσο όρο 121 άτομα την ημέρα. Ο πάτερ Βιέχο πέθανε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης στις 25 Σεπτεμβρίου, μόλις τέσσερις ημέρες αφού επέστρεψε στην Ισπανία. Το νοσοκομείο Κάρλος Γ’ λέει ότι η νοσοκόμα μπήκε στο δωμάτιο του ιερέα μόνο δύο φορές κατά τη σύντομη νοσηλεία του.
Το νοσοκομείο και η ισπανίδα υπουργός Υγείας, Άνα Μάτο, επιβεβαίωσαν τη μόλυνση. Λένε ότι κατά τη θεραπεία η νοσοκόμα φορούσε πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και ακολούθησε το πρωτόκολλο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου. Προφανώς οι προφυλάξεις δεν λειτούργησαν. Ο ισπανός Περιφερειάρχης Αντόνιο Αλεμάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η νοσοκόμα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία με ένα ελαφρύ πυρετό στις 30 Σεπτεμβρίου και αρρώστησε σοβαρά κατά τις διακοπές της στις ισπανικές ακτές την περασμένη Κυριακή. Επίσημα, διαγνώσθηκε με τον δολοφονικό ιό στις 6 Οκτωβρίου. Πήγε στο τμήμα έκτακτης ανάγκης σε ένα μικρό νοσοκομείο στο Αλκορκόν νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, κοντά στο σπίτι της, αντί να πάει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο όπου εργαζόταν και απέχει μόλις 30 λεπτά απ’ το σπίτι της. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη μονάδα απομόνωσης στο Κάρλος Γ’.
Ο ισπανικός Τύπος αναφέρει ότι η νοσοκόμα κατάγεται από τη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας. Λέγεται ότι εργαζόταν στο Κάρλος Γ’ για 15 χρόνια και φέρεται να είναι παντρεμένη χωρίς παιδιά. Ο σύζυγός της είναι τώρα στην απομόνωση. «Έχουμε καταρτίσει έναν κατάλογο όλων των ανθρώπων που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή μαζί της, μεταξύ άλλων και με τους επαγγελματίες της υγείας στο νοσοκομείο Αλκορκόν όπου υποβάλλεται σε θεραπεία» δήλωσε ο Αλεμάνι. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον 34 γνωστά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, 30 ατόμων που εργάζονται ή ασθενών στο νοσοκομείο Κάρλος Γ’ και τριών ατόμων που ασχολήθηκαν με την θεραπεία της στην κλινική Αλκορκόν.
Ένα 24ωρο πριν από τη διάγνωση και τις πέντε ημέρες που αισθάνθηκε αδιαθεσία με πυρετό, η νοσοκόμα είχε χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύχναζε σε μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ και πέρασε χρόνο με φίλους. Πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή ενώ ήταν εμπύρετη και ενδεχομένως μπορούσε να μεταδώσει τον ιό είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν.
Ο Έμπολα δεν είναι μεταδοτικός κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, αλλά γίνεται επικίνδυνος μέσω της άμεσης επαφής, όταν ο ασθενής αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η μόλυνση εμφανίζεται από την άμεση επαφή του αίματος με αμυχές του δέρματος ή με βλεννώδεις μεμβράνες, ή άλλα σωματικά υγρά ή εκκρίσεις (κόπρανα, ούρα, σάλιο, το σπέρμα) των μολυσμένων ατόμων. Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί σε περίπτωση που υπάρχει μια αμυχή στο δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες ενός υγιούς ατόμου που θα έρθει σε επαφή με περιβάλλοντα που έχουν μολυνθεί με λοιμώδη υγρά ενός ασθενούς Έμπολα, όπως λερωμένα ρούχα, σεντόνια, ή χρησιμοποιημένες βελόνες».
Το ισπανικό υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι ο ισπανικός λαός δεν κινδυνεύει, αλλά η ανησυχία αυξάνεται. Η μόλυνση είναι η πρώτη διάγνωση Έμπολα στην Ευρώπη και η πρώτη γνωστή περίπτωση όπου κάποιος που δεν έχει πάει ποτέ στις πληγείσες περιοχές στην Αφρική προσβάλλεται από τη νόσο, η οποία προφανώς επωάζεται στο νοσοκομείο της Μαδρίτης, παρά τις προφυλάξεις και την καραντίνα. Στο νοσοκομείο νοσηλεύθηκε επίσης και ένας άλλος ιεραπόστολος, ο οποίος πέθανε στις αρχές Αυγούστου και αυτή η νοσοκόμα είχε έρθει σε επαφή μαζί του.
Ο φόβος εξάπλωσης της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική φτάνουν στα ιταλικά και ισπανικά παράλια. Το γεγονός ότι η πρώτη πραγματική μόλυνση συνέβη στο ελεγχόμενο περιβάλλον του νοσοκομείου δεν βοηθά. «Η μόλυνση ενός νοσηλευτή είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ» δήλωσε ο Τζοβάνι Ρέτσα, ειδικός της Ιταλίας και επικεφαλής για τη μολυσματική ασθένεια. «Αλλά σε μια περίπτωση σαν αυτή, μόνο ένα μικρό λάθος στη διαδικασία μπορεί να αποβεί μοιραίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου