Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

«Το Ισλαμικό Κράτος δρα μέσα στην Τουρκία με σχετική ατιμωρησία»

Ένας ανώτατος διοικητής των ανταρτών της Συρίας πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σε μια απόπειρα απαγωγής του Ισλαμικού Κράτους σε μια τουρκική πόλη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα της Άγκυρας να σταματήσει τους τζιχαντιστές που δρουν στο έδαφός της. Ο Αμπού Ίσα, ηγέτης της Λίουα ΘουάραλΡάκα (Ταξιαρχία Επαναστατών της Ράκα), μιας ομάδας ανταρτών της Συρίας που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο Κομπάνι, έπεσε σε ενέδρα από εξτρεμιστές του Isil στην Ούρφα της Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει υιοθετήσει αυστηρότερα εθνικά μέτρα ασφαλείας κατά τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη ροή των ξένων μαχητών που έχουν χρησιμοποιήσει τα εκτεταμένα σύνορα της χώρας με τη Συρία ως «αγωγό» για τη τζιχάντ. Αλλά η θρασεία απόπειρα απαγωγής στη νοτιοανατολική πόλη Ούρφα δείχνει πώς το Isil μπορεί να δρα μέσα σε αυτή τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ με σχετική ατιμωρησία.
Ο διοικητής των ανταρτών και ο 20χρονος γιος του Αμάρ έπεσαν θύματα απαγωγής από το αυτοκίνητό τους την Παρασκευή το απόγευμα, ενώ επέστρεφαν στο σπίτι τους μετά τη συνάντησή του με Τούρκους αξιωματούχους στο κέντρο της Ούρφα. «Αυτοκίνητα του Ισλαμικού κράτους μπλόκαραν το δρόμο μπροστά τους και τέσσερις ένοπλοι τους άρπαξαν» δήλωσε ο Αχμέτ Αμπντούλ Καντέρ, εκπρόσωπος της ΘουάραλΡάκα. «Ήταν 18:30». Μία άλλη μαρτυρία του Άμπο Αϊχάμ, ενός ακόμα διοικητή της ομάδας, αναφέρει τα εξής: «Όταν τα αυτοκίνητα του Isil μπλόκαραν το δρόμο, ο Αμπού Ίσα είπε στον οδηγό να στρίψει, αλλά αυτός απλά έσβησε το αυτοκίνητο και άφησε τους απαγωγείς να τους πάρουν». Ο Αμπού Ίσα αναγνώρισε δύο από τους επιτιθέμενους, οι οποίοι δεν είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, ως μέλη του Isil.
Οι απαγωγείς οδήγησαν τον Αμπού Ίσα και τον γιο του με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα σύνορα και είχαν την πρόθεση να τους περάσουν λαθραία στη Συρία. Εξαιτίας της αυξημένης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας εκεί ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διασχίσουν τα σύνορα και η απόπειρα απαγωγής τελικά απέτυχε, όταν ένας από τους λαθρεμπόρους που εργαζόταν με τους τζιχαντιστές του Isil τους πρόδωσε.
Ο λαθρέμπορος άφησε τον Αμπού Ίσα, ο οποίος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια της απόπειρας απαγωγής, σε ένα νοσοκομείο στην Ούρφα νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ο θάνατός του θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την ΘουάραλΡάκα, οι άνδρες της οποίας λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία μετά την τελευταία συμφωνία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Isil στη Συρία. Ο σύμβουλος του Αμπού Ίσα ο οποίος οδηγούσε, σύμφωνα με πληροφορίες είχε πληρωθεί από τους τζιχαντιστές για την προδοσία του και έχει συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία. Ωστόσο, είναι ένα από τα πολλά «κύτταρα» που λέγεται ότι δρουν ανενόχλητα στην Ούρφα και σε άλλες πόλεις στα τουρκικά σύνορα.
Ένα Σύριος στην Τουρκία, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ήταν φίλος με τέσσερις άνδρες οι οποίοι στη συνέχεια εντάχθηκαν στο Isil: «Τους βλέπω να ζουν μια άνετη ζωή στην Ούρφα. Τρώνε στα εστιατόρια και περνούν το χρόνο τους σε καφετέριες» είπε. «Κανείς δεν τους ενοχλεί».
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει το Isil στα εδάφη της. Πέρυσι, η Telegraph ανέφερε πως εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι εξτρεμιστές κρατούνταν σε ασφαλή σπίτια στην Τουρκία και στη συνέχεια περνούσαν λαθραία για να πολεμήσουν στην σύγκρουση της «διπλανής πόρτας». Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι ανέχονται την παρουσία των εξτρεμιστών του Isil στη χώρα. Ισχυρίζονται ότι οι χώρες απ’ όπου έρχονται οι τζιχαντιστές έχουν την ευθύνη να τους σταματήσουν προτού φτάσουν στην Τουρκία. Ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, δήλωσε: «Αν μας έχουν προειδοποιήσει εκ των προτέρων, μπορούμε να τους σταματήσουμε στο αεροδρόμιο» είπε. «Αλλά πρέπει να έχουμε μια νομική βάση. Δεν μπορεί απλά να αρνηθούμε την είσοδο σε κάποιον επειδή έχει μια μακριά γενειάδα». Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν επίσης εντοπίσει, συλλάβει και σε ορισμένες περιπτώσεις απελάσει 1000 μέλη του Isil τους τελευταίους μήνες, υποστήριξε.
Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι η Τουρκία πορεύεται προσεκτικά, επειδή φοβάται ότι αν επιτεθεί στο Isil, είτε στο εσωτερικό της είτε ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού στη Συρία και στο Ιράκ, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα επιθέσεων αυτοκτονιών από το Isil στο εσωτερικό της. Το αποτέλεσμα για την Τουρκία, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, θα ήταν καταστροφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου