Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Έχει χημικά όπλα το Ισλαμικό Κράτος;

Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να διαθέτουν χημικά όπλα, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με φωτογραφίες που ελήφθησαν από Κούρδους ακτιβιστές και εξετάζονται από ισραηλινούς ερευνητές. Η ομάδα πιθανόν να απέκτησε τα χημικά στο Ιράκ τον Ιούνιο και να τα χρησιμοποίησε τον Ιούλιο για να σκοτώσει τρεις Κούρδους ενόπλους στο Κομπάνι, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε την Κυριακή από την Παγκόσμια Έρευνα του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων, ένα παράρτημα του Διεπιστημονικού Κέντρου της Χερζλίγια στο Ισραήλ.
Ο Jonathan Spyer, συντάκτης της έκθεσης, έχει φωτογραφικές αποδείξεις που παρέχονται από τους Κούρδους στο Κομπάνι και μία έκθεση της CIA από το 2007 για την ιρακινή μονάδα παραγωγής χημικών όπλων που κατέλαβε το ISIS τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι «σε μία τουλάχιστον περίπτωση, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε κάποιους χημικούς παράγοντες που αποκτήθηκαν από κάπου, ενάντια στις [κουρδικές δυνάμεις της Συρίας] στο Κομπάνι».
Η έκθεση κατηγορεί το Ισλαμικό Κράτος για χρήση χημικών όπλων σε μία μάχη στις 12 Ιουλίου, σε ένα ανατολικό τμήμα του Κομπάνι. Η περιοχή αυτή ελέγχεται πλέον από το ISIS. Ο Spyer αναφέρει σημάδια μιας χημικής επίθεσης, τα οποία ανέφερε πρώτος ο υπουργός υγείας της πόλης στο λιβανέζικο site Al-Modon, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση. Ο υπουργός φέρεται να είπε ότι τα πτώματα των τριών κούρδων μαχητών παρουσίασαν «εγκαύματα και λευκά στίγματα ... που αποδείκνυαν τη χρήση των χημικών ουσιών, οι οποίες οδήγησαν σε θανάτους, χωρίς ορατές πληγές ή εξωτερική αιμορραγία».
Η έκθεση του Spyer περιλαμβάνει ανατριχιαστικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με εκκλήσεις για περισσότερη βοήθεια στους Σύριους Κούρδους στο Κομπάνι. Ο Spyer είπε ότι του έδωσαν τις φωτογραφίες Κούρδοι από το Κομπάνι. Τόνισε επίσης ότι θεωρεί τα στοιχεία σοβαρά, επειδή δόθηκαν σε αυτόν πριν από εβδομάδες –προτού δηλαδή ενταθούν οι εκκλήσεις των Κούρδων για βοήθεια.
Ένα βασικό ερώτημα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, είναι κατά πόσον θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει νωρίτερα. Το Ιράκ ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι το ISIS είχε καταλάβει μία τεράστια εγκατάσταση με χημικά όπλα στην Μουτχάνα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, σχεδόν ένα μήνα μετά το συμβάν. Ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Άλι Αλχακίμ, έκανε λόγο για δύο αποθήκες, μία με σαρίν και μία με αέριο μουστάρδας.
Μιλώντας για την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στις εγκαταστάσεις, ο εκπρόσωπος του State Department, Jen Psaki, δήλωσε το καλοκαίρι ότι οι δύο αποθήκες «δεν περιλαμβάνουν ανέπαφα χημικά όπλα ... και θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τα χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια για στρατιωτικούς σκοπούς ή να τα μετακινήσουν». Ο Spyer γράφει ότι η έρευνα της CIA το 2007 υποστηρίζει την ύπαρξη υλικών που το ISIS θα μπορούσε να μετακινήσει στην Ράκα.
Ο Jean Pascal Zanders, ένα εμπειρογνώμονας στο θέμα, υποστήριξε ότι είναι απίθανο το ISIS να χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα, επειδή το σαρίν και το αέριο μουστάρδας χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου. Ο Spyer είπε ότι οι ισραηλινοί εμπειρογνώμονες που είδαν τις φωτογραφίες πιστεύουν πως οι Κούρδοι είχαν εκτεθεί σε αέριο μουστάρδας, το οποίο αργεί πιο πολύ να αλλοιωθεί από το σαρίν. Το RT έδειξε τις ίδιες εικόνες σε έναν βρετανό εμπειρογνώμονα στα χημικά όπλα, τον Hamish de Bretton-Gordon, ο οποίος θεωρεί ότι τα θύματα, αν οι φωτογραφίες είναι γνήσιες, έχουν «υποστεί τις συνέπειες από ένα αέριο όπως της μουστάρδας». Ο Max Abrahms, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern, που μελετά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι τα χημικά όπλα μπορεί να βοηθήσουν το ISIS να επιβληθεί σε κάποιες κοινότητες, όπως στους Κούρδους της Συρίας, και να τρομάξουν αντίπαλες ένοπλες ομάδες. Πάντως, υποστηρίζει, το εύρημα ήταν απίθανο να αλλάξει σημαντικά το σκεπτικό του Λευκού Οίκου. «Αν ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν ως μια αφορμή για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, θα μπορούσαν να το κάνουν. Αλλά δεν νομίζω ότι θέλουν να το κάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου