Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

FT: «Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχει καμία σχέση με τα Σκόπια»

Με μια επιστολή του στους Financial Times , o Stephen Schwartz, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, διαμαρτύρεται για τις συνεχείς αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο ως … Σκοπιανό. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, που έχει ζήσει επί σειρά ετών στα Σκόπια, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ: «Θεωρώ ότι οι καταγγελίες της Ελλάδα για σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας είναι παράλογες, επικίνδυνες και ενδεικτικές της πολιτικής ασυναρτησίας και του αυξανόμενου χάους στην Ελληνική Δημοκρατία».
Συνεχίζοντας ωστόσο, ο Schwartz αναφέρει πως ο μεγάλος βασιλιάς ήταν «Έλληνας Μακεδόνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και τμήματα της εξαπλώθηκαν σε όσα μέρη κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο οποίος δεν ήταν ”Μακεδόνας” με την δημογραφική έννοια την οποία επικαλούνται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ». Τονίζει επίσης πως ο Μακεδόνας βασιλιάς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ οι Σλαβομακεδόνες, οι πρόγονοι των σημερινών Σκοπιανών κατοίκησαν στα Βαλκάνια τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.
«Το κενό χιλίων χρόνων ανάμεσα στις δύο ”Μακεδονικές” κουλτούρες, δεν μπορεί να ”κλείσει” με τον συμβολικό συσχετισμό της τωρινής ΠΓΔΜ με τον κατακτητή της Περσίας και της Ανατολής. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Σλάβος και η περίφημη συνομιλία του με τον Διογένη δεν έγινε στα σλαβικά». Κλείνοντας, το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει πως «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την ονομασία του κράτους, με χειρονομίες που επιδεινώνουν την διαμάχη όπως για παράδειγμα με τους ισχυρισμούς πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου