Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

«Πραξικόπημα» του στρατού ενάντια στην επίθεση του Ομπάμα στη Συρία

Η στρατιωτική εξέγερση κατά του σχεδίου της κυβέρνησης Ομπάμα να ξεκινήσει μια δυνητικά καταστροφική επίθεση κατά της Συρίας έχει αρχίσει να επιταχύνεται, τόσο στους υψηλόβαθμους  στρατιωτικούς όσο και στους απλούς στρατιώτες, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν στη σύγκρουση. Η αντίδραση άρχισε να εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες  μέρες, με πολλούς στρατιωτικούς να ποστάρουν φωτογραφίες τους κρατώντας πινακίδες στις οποίες δηλώνουν ότι αρνούνται να πολεμήσουν στο πλευρό της Αλ Κάιντα στη Συρία. Οι φωτογραφίες έγιναν πολύ δημοφιλείς, ενώ κάποια από αυτές την έχουν μοιραστεί πάνω από 16.000 χρήστες του Facebook. Αλλοι έστειλαν τις φωτογραφίες τους στο Twitter, ανεβάζοντας το hashtag # IdidntJoin (δεν κατατάχθηκα).
Καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα ψήφισμα στους γερουσιαστές που δεν είναι καθόλου «περιορισμένο» και στην πραγματικότητα, θεωρούν πολλοί, στρώνει το δρόμο για έναν ανοικτό πόλεμο, ο Τζον Κέρι και άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ομπάμα απλώς θα αγνοήσει το Κογκρέσο εάν ψηφίσει όχι και θα ξεκινήσει την επίθεση ούτως ή άλλως. Αυτό δεν καθησυχάζει καθόλου τα όλο και περισσότερα σημαίνοντα πρόσωπα στο στρατό των ΗΠΑ που ανησυχούν ιδιαίτερα για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή .
Η Washington Post αναφέρει ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας γίνεται δεκτό με σοβαρές επιφυλάξεις από πολλούς στο στρατό των ΗΠΑ, οι οποίοι ακόμα αντιμετωπίζουν τις πληγές από τους δύο μακροχρόνιους πολέμους και την ταχεία συρρίκνωση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους». Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Justin Amash δήλωσε στο Twitter: «έχω ακούσει πολλά από τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας. Το μήνυμα που ακούω συνεχώς: παρακαλούμε να καταψηφίσετε τη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας».  Τη δήλωση ακολούθησαν μια σειρά από tweets από βετεράνους στρατιωτικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επίθεση.
Ο Paul Szoldra του Business Insider μίλησε «με πηγές που είναι είτε βετεράνοι είτε στην ενεργό υπηρεσία στο στρατό» και τους ρώτησε εάν θα υποστήριζαν την στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία. «Οι περισσότεροι απάντησαν με ένα ηχηρό όχι» γράφει ο Szoldra.
Παραθέτει τα λόγια ενός ανώτατου στρατιωτικού ο οποίος δηλώνει: «Δεν αντέχουμε άλλο, είμαστε κουρασμένοι και εξουθενωμένοι», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν  πρέπει να είναι η παγκόσμια αστυνομία». «Η εμπλοκή μας στη Συρία είναι επικίνδυνη για τόσους πολλούς λόγους και ο αμερικανός βετεράνος του 21ου αιώνα το γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Με εξοργίζει το ότι μας αγνοούν», προσθέτει ο πρώην λοχαγός Jack Mandaville , βετεράνος πεζοναύτης που πήγε τρεις φορές στο Ιράκ.
Δεν ανησυχεί μόνο το στρατιωτικό προσωπικό. Το Politico αναφέρει ότι οι διαρροές των σχεδίων επίθεσης «προέρχονται από μια γραφειοκρατία του Πενταγώνου λιγότερο ενθουσιώδη με την προοπτική μιας επίθεσης από ό,τι, ας πούμε, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ή το ίδιου του Ομπάμα». Εν τω μεταξύ, ο Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός χάκαρε την επίσημη ιστοσελίδα των Αμερικανών πεζοναυτών και άφησε ένα εκπληκτικό μήνυμα, ζητώντας από τους στρατιώτες των ΗΠΑ να ενταχθούν στο συριακό στρατό για να πολεμήσουν την Αλ – Κάιντα.
Το πλήρες κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:
«Αυτό είναι ένα μήνυμα γραμμένο από τους αδελφούς σας στο Συριακό Στρατό, οι οποίοι πολεμούν την Αλ – Κάιντα τα τελευταία τρία χρόνια. Κατανοούμε τον πατριωτισμό και την αγάπη για τη χώρα σας, κι έτσι παρακαλούμε να κατανοήσετε την αγάπη μας για τη δική μας. Ο Ομπάμα είναι ένας προδότης που θέλει να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο για τη διάσωση των ανταρτών της Αλ Κάιντα.
Πεζοναύτες , παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στο τι σκέφτονται οι σύντροφοί σας για τη συμμαχία του Ομπάμα με την Αλ – Κάιντα εναντίον της Συρίας. Ο επικεφαλής αξιωματικός σας μάλλον δεν έχει ενδοιασμούς στο να σας στείλει να πεθάνετε, εναντίον στρατιωτών ακριβώς όπως εσείς, πολεμώντας έναν άθλιο κοινό εχθρό. Ο Συριακός Στρατός θα πρέπει να είναι σύμμαχός σας και όχι εχθρός σας.
Αρνηθείτε τις διαταγές και επικεντρωθείτε στην πραγματική αιτία για την οποία ο κάθε στρατιώτης πηγαίνει στο στρατό: για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Είστε περισσότερο από ευπρόσδεκτοι για να πολεμήσετε στο πλευρό του στρατού μας και όχι εναντίον του. Οι αδελφοί σας, οι στρατιώτες του Συριακού Στρατού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου