Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΣΠΑΝΙΑ: Δήμοι αλλάζουν τα οικόσημά τους μετά από διαμαρτυρίες Αράβων Σεΐχηδων ότι είναι «ξενοφοβικά»!

Διάφοροι δήμοι της Ανδαλουσίας έχουν αποφασίσει να αφαιρέσουν από τα οικόσημα του δήμου τους την εικόνα τουBoabdil, του τελευταίου (μουσουλμάνου) βασιλιά της Γρανάδας, ο οποίος εμφανίζεται με μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό του. Μερικοί Άραβες σεΐχηδες, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, διαμαρτυρήθηκαν για το έμβλημα. (Ο Boabdil, πραγματικό όνομα: Abu `Abdallah Muhammad XII, ανήκε στην δυναστεία Nasrid, την τελευταία Αραβική μουσουλμανική δυναστεία στην Ισπανία, 1232 -1492 μ.Χ.).
Ο Boabdil παραδίδεται στον βασιλιά Φερδινάρδο και στην βασίλισσα Ισαβέλλα
Πρόκειται για μια εραλδική εικόνα από το οικόσημο της οικογένειας του Fernández de Córdoba, εκείνη στην οποία ανήκει ο Gonzalo Fernández de Córdoba, ο αποκαλούμενος και «El GranCapitán». Συμβολίζει τη σύλληψη του βασιλιά Boabdil από τονDiego Fernández de Córdoba μετά τη μάχη της Lucena, το 1483. 

Πριν την διαμαρτυρία των Αράβων

Μετά την διαμαρτυρία των Αράβων
Ορισμένοι δήμοι έχουν αποφασίσει να αφαιρέσουν το σύμβολο και την «απελευθερώσουν» τον Boabdil από την αλυσίδα, χαρακτηρίζοντας την εικόνα «ξενοφοβική και ρατσιστική που συμβολίζει την αντιπαράθεση και που τώρα ανήκει σε άλλες εποχές», όπως υποστήριξε το δημοτικό συμβούλιο της Canillas delAceituno (Μάλαγα). Η αφαίρεση έχει προκαλέσει όμως διαμαρτυρίες από τους τωρινούς απόγονους της οικογένειας τουFernández de Córdoba.
Αριστερά τα οικόσημα πριν τις αλλαγές. Δεξιά μετά τις αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες της ‘El Confidencial Digital’, η πίεση από διάφορους Άραβες σεΐχηδες ήταν ένας παράγοντας στο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Αφού πληροφορήθηκαν την ιστορία, ζήτησαν την απομάκρυνση της αλυσίδας από τα οικόσημα.

Σχ. ΚΟ: Πόσο καιρό ακόμα θα αντέξουν στις πλατείες μας τέτοιες "ξενοφοβικές" και "ρατσιστικές" απεικονίσεις όπως η παρακάτω 
(πλατεία Νικηταρά, Ναύπλιο)

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου