Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Τριήμερο βαρύ πλήγμα κατά της Συρίας ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, διευρύνοντας παράλληλα την λίστα των στόχων, αναφέρει δημοσίευμα των Los Angeles Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον της Συρίας, με «επαναληπτικά» χτυπήματα σε στόχους που δεν επλήγησαν κατά το πρώτο «κύμα». Μάλιστα, δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού αποκάλυψαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα, ώστε να συμπεριλάβει «πολύ περισσότερους» στόχους από τους αρχικούς 50.
Τα σχέδια για επιθέσεις μεγάλης έντασης που θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, περισσότερο δηλαδή από όσο προβλεπόταν αρχικά, αντανακλούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια «ενισχυμένη επίθεση» για να προκαλέσουν έστω ελάχιστη ζημιά στις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, οι οποίες έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη έκταση τις δυο τελευταίες εβδομάδες.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους. Το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλικά, τα οποία βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ κατά της Συρίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ομπάμα σκοπεύει να παρουσιάσει μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σήμερα σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, προκειμένου να μεταπείσει την κοινή γνώμη, ενώ την Τρίτη ετοιμάζει το προεδρικό διάγγελμα.  Πάντως, σε συνέντευξή του στο CBS, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ αρνείται ότι πραγματοποίησε επίθεση με χημικά εναντίον του λαού του και προειδοποιεί με αντίποινα σε περίπτωση πλήγματος κατά της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου