Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το Ισραήλ ήσυχα επαναπατρίζει Σουδανούς παράνομους μετανάστες



Yahoo News / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Associated Press) - Το Ισραήλ έχει οδηγήσει σιωπηλά σε επαναπατρισμό εκατοντάδες Σουδανούς μετανάστες κατά τους τελευταίους μήνες, με βάση τις κατηγορίες ομάδων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγώντας τους Αφρικανούς σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις και, ενδεχομένως, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες για την αντιμετώπιση των προσφύγων.

Το Ισραήλ λέει ότι οι αποχωρήσεις ήταν εθελοντικές, αλλά ακολουθεί τακτικές μαζικών συλλήψεων μεταναστών, ενώ Ισραηλινοί ηγέτες ορκίζονται ότι θα σταματήσουν την εισροή των λαθρομεταναστών.

Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, 60.000 Αφρικανοί μετανάστες, ως επί το πλείστον από το Σουδάν και την Ερυθραία, έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα του Ισραήλ, άλλοι για να ξεφύγουν από καταπιεστικά καθεστώτα και άλλοι αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες.

Το Ισραήλ ανέχτηκε αρχικά την άφιξή τους, αλλά αργότερα άλλαξε στάση καθώς οι αριθμοί τους διογκώθηκαν, μετατρέποντας κάποιες γειτονιές σε υποβαθμισμένες γειτονιές μεταναστών.

Οι ισραηλινοί ηγέτες προειδοποιούν ότι οι μετανάστες είναι ένα βάρος και απειλούν τον εβραϊκό χαρακτήρα της χώρας.
Κατά το παρελθόν έτος, το Ισραήλ έλαβε μια σειρά από μέτρα για να σταματήσει τη ροή. Έχτισε ένα φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, που έχει μειώσει εντυπωσιακά τον αριθμό των νέων αφίξεων. Από το περασμένο καλοκαίρι φυλακίζει τους νεοεισερχόμενους, ενώ αξιωματούχοι διαπιστώνου αν πληρούν τα κριτήρια για το καθεστώς του πρόσφυγα.

Περίπου 2.500 μετανάστες τώρα πιστεύεται ότι είναι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης εν αναμονή αποφάσεων.

Σύμφωνα με τις ομάδες υποστήριξης που βοηθούν τους μετανάστες, το Ισραήλ άρχισε να διώχνει τους Σουδανούς μετανάστες από τη χώρα τον Δεκέμβριο. Καθώς το Ισραήλ δεν έχει σχέσεις με το Σουδάν, οι πτήσεις έχουν δρομολογηθεί μέσω τρίτων χωρών, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Το Σουδάν είναι εχθρικό προς το Ισραήλ. Διοικείται από τονOmar al-Bashir, ο οποίος είναι ισλαμιστής και στον οποίον έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις ενέργειες της χώρας του στην εξέγερση στο Νταρφούρ.

Ένας μετανάστης που βρίσκεται ακόμα στο Ισραήλ δήλωσε στο Associated Press ότι ένας φίλος του σκοτώθηκε αφού επέστρεψε στην πατρίδα του.

«Δεν έχει σημασία πώς το βλέπεις, είναι μια απέλαση σχεδόν με την βεβαιότητα του θανάτου», δήλωσε ο Orit Marom, δικηγόρος της Assaf, μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης για τους μετανάστες.

Η Sabine Haddad, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ, επιβεβαίωσε ότι μερικές εκατοντάδες μετανάστες έχουν φύγει, και είπε ότι όλοι το είχαν πράξει οικειοθελώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις είπε, το Ισραήλ παρείχε κάποια οικονομική βοήθεια.

«Ορισμένοι ζήτησαν χρήματα, για βοήθεια. Τους δώσαμε χρήματα», είπε. «Κανείς δεν τους έδιωξε με τις κλοτσιές ... (αλλά) δεν μπορείς να τους αποτρέψεις από το να φύγουν, εάν το θέλουν».

Η παρουσία των Αφρικανών έχει βάλει το Ισραήλ σε δύσκολη θέση. Το Ισραήλ, που ιδρύθηκε στον απόηχο του Ολοκαυτώματος, έχει μια μακρά ιστορία στην παροχή καταφυγίου για τους Εβραίους που διέφυγαν από διώξεις, και οι σκηνές με καταβεβλημένος μετανάστες να φτάνουν το Ισραήλ προκάλεσε αρχικά μεγάλη συμπάθεια.

Ορισμένοι τονίζουν ότι οι διώξεις των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να βάλουν ένα επιπλέον βάρος στο Ισραήλ για να ασχολείται με την ευημερία των άλλων.

Το Ισραήλ επίσης δεσμεύεται από διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την απέλαση των προσφύγων, αλλά πολλοί απορρίπτουν το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις οι Αφρικανοί.

Το Ισραήλ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αφρικανών είναι οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν εργασία. Οι επικριτές λένε ότι το Ισραήλ αγνοεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αφρικανοί να γυρίσουν στην πατρίδα τους και ότι το Ισραήλ δεν αξιολογεί σωστά τις αιτήσεις των προσφύγων.
Ο Mutasim Ali, μετανάστης 26 χρονών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ, είπε ότι γνωρίζει τουλάχιστον 70 ανθρώπους που έχουν επιστρέψει στο Σουδάν.

Είπε ότι ορισμένοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, και οι σουδανικές αρχές τους έχουν κατασχέσει την περιουσία και άλλα έγγραφα των επαναπατριζόμενων. Είπε ότι ο καλύτερος φίλος του έφυγε για το Σουδάν οικειοθελώς, και μετά άκουσε από τον αδελφό του φίλου του ότι είχε σκοτωθεί.

"Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να πεθάνουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια από το να ταπεινώνονται κάθε μέρα στο Ισραήλ", δήλωσε ο Αλί.

Σύμφωνα με το νόμο 2012 του Ισραήλ, οι μετανάστες από την Ερυθραία μπορεί να παραμείνουν στη φυλακή για έως και τρία χρόνια, ενώ εκείνοι από το Σουδάν θα μπορούσαν θεωρητικά να παραμείνουν στη φυλακή επ 'αόριστον επειδή το Σουδάν είναι μια χώρα εχθρική.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου