Θέμα αποδέσμευσης από τη διεθνή συνθήκη για τα πυρηνικά έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Λαριτζανί Α. P., AFP
Μία ημέρα μετά την επίδειξη αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση Αχμεντινετζάντ με την αναγγελία περί μελλοντικής ανέγερσης δέκα πυρηνικών εργοστασίων, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζανί, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, εγείροντας ζήτημα αποδέσμευσης της χώρας του από τη Διεθνή Συνθήκη μη Εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ).
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Τεχεράνη, ο Λαριτζανί, μια από τις ισχυρότερες φωνές του ιρανικού κατεστημένου, δήλωσε ότι, με την απόφασή της να καταδικάσει την ανέγερση και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου από το Ιράν, η διοικούσα επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) «κατέστησε παντελώς άχρηστη τη ΝΡΤ» και ότι «τώρα δεν έχει καμία διαφορά αν είσαι μέλος της ΝΡΤ ή αν αποσυρθείς από αυτήν». Πάντως, ο συντηρητικός ανθυποψήφιος του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές έσπευσε να μετριάσει την πολεμική του, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη διπλωματικά περιθώρια», ώστε το Ιράν «να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο της ΙΑΕΑ, υπό διεθνή επιτήρηση».
Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουτσέρ Μοτακί, χαρακτήρισε «ενέργεια εκφοβισμού» εις βάρος της χώρας του και προσφυγή στο «νόμο της ζούγκλας» την καταδικαστική απόφαση που έλαβε η ΙΑΕΑ την περασμένη Παρασκευή, αναφορικά με το δεύτερο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Κομ. Εχοντας στο πλευρό του τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σέργκιε Σμάτκο, ο Μοτακί υποστήριξε ότι το Ιράν δεν παραβίασε καμία διεθνή συνθήκη, απλώς άσκησε το «αναφαίρετο δικαίωμά του» στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει τεράστια, δυσεπίλυτα και χρονοβόρα προβλήματα αν επιχειρήσει όντως να κατασκευάσει δέκα νέα πυρηνικά εργοστάσια, για τα οποία θα χρειαστεί οπωσδήποτε διεθνή βοήθεια. Ερμήνευαν, δε, τη σχετική αναγγελία περισσότερο ως πολιτική κίνηση, απάντηση στην επίσης πολιτική τοποθέτηση της ΙΑΕΑ για το εργοστάσιο της Κομ.
Σημειώνεται ότι η καταδικαστική απόφαση της ΙΑΕΑ υποστηρίχτηκε όχι μόνον από τις ισχυρές δυνάμεις της Δύσης, αλλά και από τους μεγαλύτερους εταίρους του Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα. Μάλιστα, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε χθες στην κριτική της, σημειώνοντας τις «σοβαρές ανησυχίες» του Κρεμλίνου για την αναγγελία περί νέων πυρηνικών εργοστασίων. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία εμφανίστηκε αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Μπουσχέρ, το οποίο, όπως έγινε χθες γνωστό από τη Μόσχα, θα αρχίσει να λειτουργεί το Μάρτιο του 2010.
Η απότομη επιδείνωση των σχέσεων Ιράν - Δύσης συμπίπτει με την αποχώρηση του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι από την ηγεσία της ΙΑΕΑ. Ο 67χρονος Αιγύπτιος διπλωμάτης, ο οποίος κέρδισε τη διεθνή εκτίμηση για την αντίστασή του στις αμερικανικές πιέσεις αναφορικά με τα υποτιθέμενα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ, τερματίζει σήμερα θητεία 12 ετών ως επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας, παραδίδοντας στον Ιάπωνα Γιουκίγια Αμάνο.
http://news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου