Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ποιά ειναι η μυστική υπηρεσία που κλέβει πτώματα; Εξαφανίσθηκε το πτώμα του ανηψιού του Μουσαβί από το νοσοκομείο


Η σορός του Σέγεντ Αλί Μουσαβί, του ανηψιού του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευση Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, που σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, εξαφανίσθηκε από το νοσοκομείο Εμπν ε Σινά όπου είχε μεταφερθεί, δήλωσε ο αδελφός του στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Parlemannews.ir. Νωρίτερα, η ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του ανηψιού του μπροστά από το νοσοκομείο Εμπν ε Σινά. "Το πτώμα του αδελφού μου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο και δεν μπορούμε να το βρούμε. Κανείς δεν παραδέχεται ότι πήρε το πτώμα, κανείς δεν μάς απαντάει", δήλωσε ο Ρεζά Μουσαβί.


Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 35χρονος Σέγεντ Αλί Μουσαβί, ανηψιός του πρώην πρωθυπουργού του ιμάμη Χομεϊνί σκοτώθηκε από σφαίρα χθες στο κέντρο της Τεχεράνης κατά της διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικής δυνάμεις ασφαλείας.
Η Γερμανία καταδίκασε αυστηρά σήμερα "την βάρβαρη επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών" χθες, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ διαδηλωτές σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
"Καταδικάζω με τον πλέον αυστηρό τρόπο τη βάρβαρη επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών. Κι΄άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν. Ζητώ από τις αρχές της Τεχεράνης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή νέας κλιμάκωσης και τον τερματισμό της βίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι το Ιράν έχει την υποχρέωση να μεριμνά για "την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και των πολιτικών δικαιωμάτων των Ιρανών", κατ΄εφαρμογήν της διεθνούς συνθήκης της σχετικής με τα δικαιώματα του πολίτη και τα πολιτικά δικαιώματα του ΟΗΕ, που έχει υπογράψει και επικυρώσει η Τεχεράνη.
"Η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί και δεν θα αποστρέψει το βλέμμα", προειδοποίησε. Ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων κατά τις χθεσινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν παραμένει αδιευκρίνιστος.
Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, επικαλούμενο απολογισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τη στιγμή που κυκλοφορούν αντιφατικές φήμες τόσο για τον αριθμό των νεκρών όσο και για τα αίτια θανάτου και τη σχέση των θυμάτων με τις διαδηλώσεις, ενώ νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν είχε μεταδώσει ότι σκοτώθηκαν δεκαπέντε άνθρωποι.
Σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, συγκρούσεις σημειώθηκαν, εκτός από την Τεχεράνη, στην Ταυρίδα, το Μασχάντ, το Ισπαχάν και το Σιράζ.
Η Ενωση Μέσων Ενημέρωσης του Ντουμπάι επιβεβαίωσε την εξαφάνιση του δημοσιογράφου της τηλεόρασης του Ντουμπάι Ρεζά αλ-Μπάχα, ενός Σύρου 27 ετών και διαβεβαίωσε ότι δεν βρισκόταν σε αποστολή τη στιγμή της εξαφάνισής του.
Ωστόσο, συνάδελφός του δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Ρεζά αλ-Μπάχα εξαφανίσθηκε χθες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις της Τεχεράνης.
Εκπρόσωπος της Ενωσης Μέσων Ενημέρωσης του Ντουμπάι επιβεβαίωσε ότι χάθηκε η επαφή με τον δημοσιογράφο, με τον οποίο η τηλεόραση του Ντουμπάι "συνεργάζεται εδώ και έναν χρόνο" , ενώ βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στην Τεχεράνη και ότι "εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν σε αποστολή".

ikypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου