Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Λαθρομετανάστες, Πάτρα και η αποκάλυψη ενός κυκλώματος

Εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες σχετικά με το κύκλωμα λιμενικών που μετείχε σε λαθροδιακίνηση μεταναστών μέσω του λιμανιού της Πάτρας, αλλά και κατά της πρώην πολιτικής και… σημερινής στρατιωτικής (!) ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, εμπεριέχονται σε υπόμνημα που φέρεται να έστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Αντιναύαρχος., Ελευθέριος Φερούσης, που είχε αναλάβει για λογαριασμό του Λ.Σ. τη διενέργεια ΕΔΕ μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος και τη σύλληψη λιμενικών της Πάτρας.
Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον υπουργό, ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος ζητά να κατατεθεί επισήμως το υπόμνημα του κ. Φερούση καθώς και το πόρισμα της ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν οι σοβαρότατες αναφορές που περιέχονται σ’ αυτό. Στο υπόμνημα του κ. Φερούση προς τον κ. Χρυσοχοίδη, εμπεριέχονται αποκαλύψεις που εφόσον ευσταθούν είναι… φωτιά, ενώ παράλληλα διακρίνεται και η πικρία του ανώτερου αξιωματικού για την αποστράτευσή του, την οποία αποδίδει επίσης στην συγκεκριμένη υπόθεση και στο γεγονός πως… δεν άλλαξε το πόρισμα της ΕΔΕ παρά τις πιέσεις που δέχτηκε.
«Από το πόρισμα της ΕΔΕ προκύπτει αβίαστα, τεκμηριωμένα και αμερόληπτα ότι συγκεκριμένοι λιμενικοί είχαν διαπράξει πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Προκύπτει επίσης ότι η σημερινή στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ. αλλά και η τότε πολιτική γνώριζε τις επικρατούσες συνθήκες στην Πάτρα σε σχέση με το εν λόγω θέμα και όχι μόνο δεν έπραξαν τα νόμιμα αλλά με τις πράξεις και παραλείψεις τους, όπως ενδεικτικά αναφέρω την κατ’ επανάληψη ακύρωση μεταθέσεων των πρωτεργατών του κυκλώματος, τελικά διευκόλυναν το έργο τους» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φερούσης.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα, ότι όταν υπέβαλλε το πόρισμα της ΕΔΕ κλήθηκε από τον πρώην υπουργό και… «μου ζήτησε να αλλάξω το πόρισμα, λέγοντάς μου ότι “τα έχω βρει με τον Αρχηγό”. Παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν και ο σημερινός Αρχηγός Λ.Σ….» καταγγέλλει ο κ. Φερούσης.

Επίσης, ο ε.α. Αντιναύαρχος, αναφέρει σε άλλο σημείο: «… προκύπτει εμπλοκή, όχι μόνο των μέχρι σήμερα κατηγορουμένων, αλλά και μεγάλος αριθμός άλλων λιμενικών οι οποίοι δεν ταυτοποιήθηκαν διότι ο τότε υπουργός ΕΝΑΠ, με σύμφωνη γνώμη του σημερινού Αρχηγού Λ.Σ. με διέταξαν να διακόψω την έρευνα και να τους υποβάλλω το πόρισμά μου». Μάλιστα, λίγο παρακάτω, ο κ. Φερούσης αναφέρει ότι «Αρχιπλοίαρχος, ο οποίος σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ είχε διαπράξει το παράπτωμα της πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων του, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά αλλά προήχθη σε Υποαύαρχο και είναι εν ενεργεία».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΦΕΡΟΥΣΗ

«Κύριε Yπουργέ,

Ονομάζομαι Φερούσης Ελευθέριος του Γεωργίου και διαμένω στην οδό……….. ….. (τηλ………………………….) και είμαι αντιναύαρχος Λ.Σ, προσφάτως αυτεπάγγελτα αποστρατευθείς ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία μου (κρίσεις Μαρτίου) παρακολουθώντας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις εξαγγελίες σας, αλλά και τις πρώτες ενέργειες σας, πείστηκα ότι πράγματι επαγγέλλεστε, κατά την άσκηση των καθηκόντων σας, τις αρχές της διαφάνειας και αξιοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά, σας αναφέρω ότι, τον Νοέμβριο του 2008 διατάχθηκα από τον τότε Υπουργό ΕΝΑΠ να διενεργήσω ένορκη διοικητική εξέταση, αναφορικά με την εμπλοκή λιμενικών σε κύκλωμα λαθροδιακίνησης μεταναστών στην Πάτρα.

Σημειώτεον ότι η εν λόγω υπόθεση είχε εξιχνιαστεί από το Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πατρών. Από το πόρισμα της ΕΔΕ προκύπτει αβίαστα, τεκμηριωμένα και αμερόληπτα ότι συγκεκριμένοι λιμενικοί είχαν διαπράξει πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα.

Προκύπτει επίσης ότι η σημερινή στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ αλλά και η τότε πολιτική γνώριζε τις επικρατούσες συνθήκες στην Πάτρα σε σχέση, με το εν λόγω θέμα, και όχι μόνο δεν έπραξε τα νόμιμα, αλλά με τις πράξεις και παραλείψεις τους , όπως ενδεικτικά αναφέρω την κατ’ επανάληψη ακύρωση μεταθέσεων των πρωτεργατών του κυκλώματος, τελικά διευκόλυναν το έργο τους.

όταν υπέβαλα το πόρισμα της αναφερομένης ΕΔΕ, αρμοδίως στη Διεύθυνση Προσωπικού του Λ.Σ, με κάλεσε ο τότε υπουργός και μου ζήτησε να αλλάξω το πόρισμα λέγοντας μου ότι «τα έχω βρει με τον αρχηγό». Παρών στην συγκεκριμένη συνάντηση ήταν και ο σημερινός αρχηγός του Λ.Σ.Τηρώντας τον όρκο, που εδώ πριν 30 χρόνια στο προαύλιο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, δεν άλλαξα το πόρισμα μου, αναγράφοντας σε αυτό με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αίσθημα δικαιοσύνης την πραγματική αλήθεια.

Αποτέλεσμα της ενέργειας μου αυτής ήταν να αποστρατευθώ στις κρίσεις Μαρτίου 2009, προβάλλοντας μου δήθεν αιτιολογικό τα δυο «Β», που είχα στις εκθέσεις αξιολόγησης μου, τα έτη 2004 και 2005. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι οι εν λόγω εκθέσεις με έκριναν στο σύνολο τους ως «άριστο» και μάλιστα κρίθηκα κατ’ επανάληψη παραμένων αρχiπλοίαρχος, αλλά και προάχθηκα σε υποναύαρχο εν ενεργεία τα επόμενα έτη.

Κύριε Υπουργέ, στα πλαίσια της συμμετοχής μου, όπως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, σας αναφέρω ότι το πόρισμα της εν λόγω ΕΔΕ προκύπτει αβίαστα από σειρά απορρήτων και εμπιστευτικών εγγράφων του τότε Κεντρικού Λιμενάρχη Πατρών πλοιάρχου Λ.Σ Λιούρδη Απ., ότι η σημερινή στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ γνώριζε την κατάσταση που επικρατούσε στο λιμάνι της Πάτρας, αναφορικά με την λαθροδιακίνηση των μεταναστών.

Επιπρόσθετα γνώριζε και η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, στον οποίο προβλήθηκε μάλιστα και οπτικοαουστικό υλικό (dvd) σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2008 στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία του Λ.Σ καθώς και οι αρμόδιοι κλαδάρχες και διευθυντές.

Στα στοιχεία της αναφερόμενης ΕΔΕ περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός απομαγνητοφωνημένων κασετών της ΕΥΠ από την παρακολούθηση των τηλεφώνων των πρωτεργατών του κυκλώματος και από τις οποίες προκύπτει εμπλοκή, όχι μόνο των μέχρι σήμερα κατηγορουμένων, αλλά και μεγάλος αριθμός λιμενικών, οι οποίοι δεν ταυτοποιήθηκαν, διότι ο τότε Υπουργός ΕΝΑΠ , με σύμφωνη γνώμη του σημερινού Αρχηγού Λ.Σ, με διέταξαν να διακόψω την έρευνα και να τους υποβάλλω το πόρισμα μου.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες μου να τους πείσω ότι εμπλέκονται εκτός των κατηγορουμένων και άλλοι λιμενικοί και ότι πρέπει να συνεχίσω την έρευνα, η απόφαση τους ήταν ήδη ειλημμένη. Παρ’ όλα αυτά, στο πόρισμα μου αναφέρω ότι η ερευνά αφορά μόνο τους κατηγορουμένους και ότι θα πρέπει να διαταχθεί διενέργεια περαιτέρω έρευνας, λαμβάνοντας υπόψη πέραν των άλλων ότι η υπόθεση για ποινική αξιολόγηση έχει ανατεθεί στην γ’ Ανακρίτρια της Εισαγγελίας Πατρών κα Λυμπεροπουλου, η οποία διενεργεί τακτική ανάκριση και με την οποία είχα αγαστή συνεργασία κατά την διάρκεια της έρευνας μου.

Μάλιστα, την εμπλοκή και άλλων λιμενικών εκτός των κατηγορουμένων την είχε επισημάνει και μου την είχε γνωρίσει και η αναφερόμενη ανακρίτρια και όπως δήλωσε, κάθε νέο στοιχείο θα μου το διαβίβαζε για τις δικές μου ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ένορκες καταθέσεις του Διευθυντού του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και του Διευθυντού Ασφαλείας του πρωην ΥΕΝΑΠ. Πέραν των ανωτέρω η σημερινή ηγεσία του Λ.Σ. προέβη σε επιλεκτική πειθαρχική τιμωρία των εμπλεκομένων στην εν λόγω υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αρχιπλοίαρχος, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, έχει διαπράξει το παράπτωμα της πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων του, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά, αλλά προήχθη σε υποναύαρχο και είναι εν ενεργεία.

Αντίθετα, ο τότε Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών πλοίαρχος Λ.Σ. Λιούρδης Απ. για το ίδιο παράπτωμα τιμωρήθηκε με 20 ημέρες φυλακή και αποστρατεύθηκε. Η επιλεκτική αυτή συμπεριφορά είναι γνωστό σε όλους ότι οφείλεται στις διαπροσωπικές σχέσεις του εν λόγω υποναυάρχου με την προηγούμενη πολιτική και τη σημερινή στρατιωτική.

Το γεγονός αυτό, και όχι μόνο, προβλημάτισε και την εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά κα Μπίμπιλα, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της, μου ζήτησε να της διευκρινίσω ορισμένα σημεία του πορίσματος μου και εξέφρασε τον προβληματισμό της για τον τρόπο της πειθαρχικής αντιμετώπισης της υπόθεσης, ενώ μου γνώρισε ότι θα συνεργαστεί με την ανακρίτρια κα Λυμπεροπούλου.

Κύριε Υπουργέ, αν και μου ζητήθηκε πολλές φορές από τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, να προβώ σε δηλώσεις για την εν λόγω υπόθεση, δεν το έπραξα, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι τέτοιες υποθέσεις δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής και προσωπικών επιδιώξεων.

Τέλος, σας αναφέρω ότι η επιστολή μου αυτή υπαγορεύθηκε από αίσθημα ευθύνης, συνειδησιακής υποχρέωσης και ισορροπίας, αλλά και προσδοκίας απόδοσης δικαιοσύνης και τιμωρίας όλων των εμπλεκομένων στο κύκλωμα λαθροδιακίνησης μεταναστών στην Πάτρα και όχι επιλεκτικής τιμωρίας ορισμένων εξ αυτών, όπως έχει συμβεί μέχρι και σήμερα.

Με τιμή
Φερούσης Ελευθέριος Αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)»

Διαβάστε άρθρο μας από τις 25/11/08 Η Πάτρα σε αλυσίδες

spindoc


ΟΛΥΜΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου