Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Νταβούτογλου: "Η Ευρώπη θα μας παρακαλάει..."

Τη θέση ότι η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να πει στην Τουρκία να γίνει μέλος της, εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνέδεσε την άρνηση της χώρας του να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την προξενική θεώρηση των Τούρκων επιχειρηματιών στις χώρες - μέλη.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη.
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Έχετε παρατηρήσει τη δραστηριότητα της Τουρκίας τους τελευταίους έξι μήνες. Πώς μπορούν να παγώσουν τη διαδικασία;». Συνέδεσε, δε, την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της με το θέμα του καθεστώτος της προξενικής θεώρησης των Τούρκων επιχειρηματιών μέσα στην Ε.Ε. «Οι επιχειρηματίες μας δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξαιτίας του καθεστώτος θεώρησης. Περιμένουμε να μας παράσχουν δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης, ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες μας στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης».
Όσον αφορά το άνοιγμα του κεφαλαίου για το περιβάλλον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. «Αν η Τουρκία δεν διέθετε ολοένα αυξανόμενη δύναμη, αυτό το κεφάλαιο (του Περιβάλλοντος) δεν θα είχε ανοίξει», είπε. Οι μεγάλες χώρες στην Ένωση, πρόσθεσε, πρέπει να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις. Ανέφερε ότι «οι εξελίξεις κατατείνουν σε σημείο που η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να πει: 'Ελάτε να γίνετε μέλος'. Το ΑΕΠ (της Τουρκίας) τείνει να φθάσει το 1 τρις. Ποιος μπορεί να πει όχι σε μια τέτοια Τουρκία;».
Είπε, ακόμη, ότι η Ε.Ε. θα έχει διπλά μέτρα και διπλά σταθμά, αν εξακολουθήσει να αρνείται την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, τη στιγμή που πρόσφατα κατήργησε τις θεωρήσεις για τρεις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στο ζήτημα των θεωρήσεων στα επόμενα χρόνια, αλλά δεν δεσμεύθηκε ότι τα κριτήρια για την κατάργηση της θεώρησης θα είναι τα ίδια με των τριών βαλκανικών χωρών.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου