Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Τo σύστημα αγοραπωλησίας προιόντων...

Το σημαντικότερο σημείο των καιρών μας είναι αναμφισβήτητα η παγκόσμια εξάπλωση του γραμμωτού κωδικού συστήματος Universal Product Code (UPC) ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό, bar code system. Το bar code είναι ένας κωδικός που έχει τοποθετηθεί σε όλα τα προϊόντα του πλανήτη ως ένα σύστημα αναγνώρισης (ταυτότητας) του προϊόντος, το οποίο διαβάζεται από ένα ηλεκτρονικό σκάνερ. Στην ουσία πρόκειται για μία ομάδα αριθμών που κωδικοποιήθηκαν σε μία σειρά γραμμών. Ένα συνηθισμένο bar code στην Ελλάδα αποτελείται από 8 μέχρι 12 ψηφία τα οποία αποτελούν τον βασικό κώδικα. Τα αριστερά ψηφία αποτελούν τον κωδικό του κατασκευαστή και τα δεξιά ψηφία τον κωδικό του προϊόντος. Εκτός από τα δέκα αυτά ψηφία υπάρχουν και τρεις μπάρες ασφαλείας (δύο στις άκρες και μία στο κέντρο). Οι δύο ακριανές μπάρες πληροφορούν στο σκάνερ την αρχή και το τέλος του κωδικού, ενώ η κεντρική μπάρα διαχωρίζει τον αριθμό του κατασκευαστή από τον αριθμό του προϊόντος.
Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι κάθε μία απ' αυτές τις μπάρες αποτελεί την κωδικοποιημένη μορφή του αριθμού έξι και, κατά συνέπεια, οι τρεις συνολικά μπάρες που υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα αποτελούν την κωδικοποιημένη αναπαράσταση του αριθμού 666.
Για να γίνει αυτό κατανοητό, ας γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αντιστοίχιση μεταξύ γραμμών και αριθμών. Κάθε αριθμός μεταξύ του 0 και του 9 απεικονίζεται με μία εναλλαγή μαύρων γραμμών και λευκών διαστημάτων (επτά στο σύνολο).
Ο αριθμός έξι είναι ο μοναδικός αριθμός που παριστάνεται με δύο μονές μαύρες γραμμές οι οποίες διαχωρίζονται από ένα μόνο λευκό διάστημα. Οι δύο μονές αυτές γραμμές είναι οι μπάρες ασφαλείας που υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα. Καθίσταται λοιπόν φανερό ότι, οι τρεις μπάρες ασφαλείας που υπάρχουν σε όλα τα code bar, σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα του πλανήτη, είναι η κωδικοποιημένη μορφή του αριθμού 666, ο οποίος είναι ήδη ο κυρίαρχος αριθμός του παγκόσμιου εμπορίου.
H περίοδος που διανύουμε, σε τεχνολογικό επίπεδο, είναι η περίοδος της μικροηλεκτρονικής και της ψηφιακής τεχνολογίας (ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ψηφιακά τηλεοπτικά δίκτυα, ψηφιακή τηλεφωνία, κ.ο.κ.). Όλες οι συσκευές μετατρέπονται σε ψηφιακές.
Το ίδιο όμως έχει αρχίσει να συμβαίνει και με το χρήμα. Η πρώτη έκφραση του ψηφιακού χρήματος είναι οι λεγόμενες έξυπνες κάρτες (smart cards), που είναι η εξέλιξη των πιστωτικών καρτών. Οι smart cards έχουν στο εσωτερικό τους ένα μικροτσίπ και βρίσκονται σε χρήση ήδη από το φθινόπωρο του 1991 (Visa smard card, American Express smard card, κ.ά.). Ο χώρος αποθήκευσης δεδομένων στα μικροτσίπ αυτών των καρτών είναι 100 φορές μεγαλύτερος απ' ότι στις συμβατικές πιστωτικές κάρτες.

Η νέα αυτή τεχνολογία προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, μηδεμίας χώρας εξαιρουμένης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα (με πληθυσμό 1,3 δις) και την Ινδία (με πληθυσμό 1,07 δις). Τον Ιούνιο του 2003, το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου της Κίνας θέσπισε έναν ειδικό νόμο (National Citizen ID Law), δια του οποίου εγκρίθηκε η προώθηση μιας νέας κάρτας-ταυτότητας με ενσωματωμένο μικροτσίπ για όλους τους κατοίκους της Κίνας
Ο David W. Chen, αρθρογράφος της εφημερίδας The New York Times, γράφει σχετικά: "Από το επόμενο έτος (οι Κινέζοι) θα γνωρίσουν κάτι νέο και εκπληκτικό σε κλίμακα, μία ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα αποθηκεύει σε μικροτσίπ όλες τις ζωτικές πληροφορίες για τους 960 εκατομμύρια πολίτες του εκλογικού σώματος". Τον Ιούνιο (του 2003), το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας (the Standing Committee of the National People's Congress), πέρασε τον Εθνικό Νόμο για την Ταυτότητα του Πολίτη, αποδεχόμενο τις κάρτες.

Αυτές πρόκειται να έχουν ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ, το οποίο θα αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα. Το νέο αυτό πρόγραμμα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ, και σύμφωνα με τις επίσημες αρχές θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2011. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίζεται η ακριβής γεωγραφική θέση όλων των κατοίκων της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, μέσα από ειδικά μόνιτορ και εξελιγμένα δορυφορικά συστήματα. Ο Nicolas Becquelin, διευθυντής του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, λέγει με έμφαση: «It's scary what the Chinese government is doing», δηλαδή, «είναι τρομακτικό αυτό που πράττει η κυβέρνηση της Κίνας»
Στο μικροτσίπ της νέας κινεζικής ταυτότητας θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι πληροφορίες για κάθε πολίτη, καθώς και ένας 18ψήφιος αριθμός που θα αντιστοιχεί αποκλειστικά στον κάτοχό της. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι κάτοικοι της Κίνας χάνουν ένα ζωτικό μέρος της ελευθερίας τους και μετατρέπονται σε 1,3 δισεκατομμύρια αριθμοποιημένους και εύκολα εντοπίσιμους υπηκόους.Στο ζήτημα της ελευθερίας αυτών των πολιτών αναφέρεται και ο Frank Xu, ο διευθυντής του τεράστιου αυτού προγράμματος έξυπνων καρτών (Smart Card Forum of China), ο οποίος δηλώνει ότι: "If you want to live in the fast lane, you have to deal with technology, but you cannot have total freedom", δηλαδή, "εάν θέλεις να ζεις στη γρήγορη γραμμή, θα πρέπει να έχεις σχέση με την τεχνολογία αλλά, δεν θα μπορείς να έχεις πλήρη ελευθερία".
Στην ίδια κατεύθυνση με την Κίνα προσανατολίζεται και η Ινδία, η οποία σκοπεύει να παράξει 1 δισεκατομυρίο Smart Chip cards που θα χρησιμοποιούνται ως ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, L. K. Advani, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Ινδίας είναι επαρκής για ένα τέτοιο εγχείρημα.
Οι δύο μεγάλες εταιρείες παραγωγής έξυπνων καρτών στην Ινδία, η Smart Chip Limited και η Syscom Corporation, σύμφωνα με την Ινδική εφημερίδα Chandigarh Tribune, έχουν παραδώσει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2004 συνολικά 7 εκατομμύρια έξυπνες κάρτες με ενσωματωμένο μικροτσίπ. Ο βιομηχανικός αναλυτής Gaurav Dua εκτιμά ότι στα τέλη του 2005 οι κάρτες θα φτάσουν στον αριθμό των 21 εκατομμυρίων.

Παναγιώτη Μπακιρίδης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός

http://greeknation.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου