Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

EE: Στη Γεωργία η μεγαλύτερη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία

«Δυσανάλογη» η αντίδραση της Μόσχας
Η Γεωργία πυροδότησε τον πόλεμο με τη Ρωσία τον Αύγουστο του 2008, με την εισβολή της στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας, γράφουν σήμερα δυο γερμανικές εφημερίδες, επικαλούμενες έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, ωστόσο, κατηγορεί τη Μόσχα ότι πριν από την εισβολή είχε αυξήσει την ένταση με προκλητικές ενέργειες.

«Την ευθύνη μοιράζονται και οι δυο πλευρές», συμπεραίνει η έκθεση την οποία συνέταξε η Ελβετίδα διπλωμάτης Χάιντι Ταλιαβίνι και επισημαίνει τη «δυσανάλογη» απάντηση της Ρωσίας στη στρατιωτική επιχείρηση της Γεωργίας, αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Frankfurter Allgemeine.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η έκθεση της ΕΕ δεν κατάφερε να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ότι η εισβολή των γεωργιανών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε σε απάντηση σε προηγούμενη εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη Νότια Οσετία.

Η Μόσχα υποστήριξε ότι έστειλε στρατεύματά της στη Νότια Οσετία για να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες που ζουν εκεί καθώς και μια ρωσική «ειρηνευτική δύναμη» που έχει τη βάση της στην περιοχή αυτή από το 1992.

Η έκθεση αναφέρει ότι παρόλο που η Γεωργία άνοιξε πρώτη πυρ στη Νότια Οσετία τη νύχτα της 8ης Αυγούστου, η Μόσχα φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου, η Ρωσία ενεθάρρυνε αποσχιστικές κινήσεις στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, εκπαιδεύοντας τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και μοιράζοντας στους κατοίκους ρωσικά διαβατήρια, αναφέρει η έκθεση.

Μετά τις πρώτες συγκρούσεις τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν βαθιά στο γεωργιανό έδαφος, κατέστρεψαν γεωργιανά πλοία και κατέλαβαν τμήμα της κοιλάδας Κοντόρι στην Αμπχαζία.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Σαακασβίλι διέταξε την εισβολή παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ να μην έλθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/09/ee.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου