Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Η ιστορική ανθελληνική και ανατρεπτική δράση του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής

Το "στρατηγείο μάχης" της Άγκυρας

Τη δράση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής δεν μπορούμε να την περιγράψουμε σε κάθε πτυχή της, καθώς α) δεν είμαστε καμιά κρατική υπηρεσία που να παρακολουθεί κάθε του κίνηση και β) δεν διαθέτουμε αποδείξεις για τις πιο κραυγαλέες παρεμβάσεις του.
Μπορεί να θρυλείται ότι μισθοδοτεί χιλιάδες άτομα στην περιοχή για να συντηρείται ένα κλίμα αντιπαράθεσης και χαμηλής έντασης, ότι δανειοδοτεί μειονοτικές επιχειρήσεις και αγορές χριστιανικών περιουσιών από μουσουλμάνους, ότι χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί σχολεία και τζαμιά ακόμη και σε έρημες σήμερα περιοχές, ότι συντηρεί όλες τις μειονοτικές εφημερίδες (βλ. παλιότερα δημοσιεύματα του Αϊντίν Ομέρογλου για την περίπτωση της εφημερίδας «Γκιουντέμ»), όμως εμείς διαλέξαμε να παρουσιάσουμε μόνον όσα γίνονται στο φως της δημοσιότητας.
Από αυτά καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται στο παρασκήνιο, τι λέγεται π.χ. σε ένα τέμενος όταν το επισκέπτεται προεκλογικά ο Πρόξενος μαζί με μειονοτικό υποψήφιο, ή τι σημαίνει ετήσιος προϋπολογισμός του Προξενείου Κομοτηνής άνω των 20.000.000 ευρώ! Παραθέτουμε λοιπόν ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα για τον καλόπιστο αναγνώστη, ώστε να μην μένει καμμία αμφιβολία για το τι ακριβώς εξυπηρετεί διαχρονικά η παρουσία του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή.
Α) Ο προβοκάτορας Οκτάι Ενγκίν
Τα Σεπτεμβριανά τού 1955, στα οποία ρημάχτηκε ο Ελληνισμός της Πόλης από τις κρατικά οργανωμένες τουρκικές ορδές, όλοι τα γνωρίζουμε. Ίσως όμως αξίζει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην αφορμή που τα πυροδότησε, την τοποθέτηση μιας βόμβας στο Προξενείο της Θεσσαλονίκης από τον Οκτάι Ενγκίν, φοιτητή από την Κομοτηνή και γιό υποψηφίου βουλευτή της Ροδόπης.
Αυτό που δεν σημειώνεται είναι ότι ο Ενγκίν ήταν υπάλληλος του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και, όπως έχει αποκαλυψθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Ενγκίν έδρασε με συνεργό τον θυρωρό του Προξενείου. Όχι όμως μόνον αυτό. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε έρθει στην Ελλάδα με τον διπλωματικό σάκκο από την Τουρκία και ο δράστης – όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του, για να δικαστεί δήθεν αργότερα – διέφυγε στην Τουρκία μέσα στο πορτμπαγκάζ τού τότε Προξένου στην Κομοτηνή, Αχμέτ Ουμάρ! Αν αυτό λέγεται λειτουργία διπλωματικής Αρχής, τότε τι θα ονομάζαμε «φωλιά πρακτόρων»;
Β) Η αποκαθήλωση του Σαδίκ Αχμέτ
Στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 ο εξτρεμιστής τοπικός βουλευτής Αχμέτ Σαδίκ, που διακήρυσσε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας, ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της και έπαιρνε ποσοστά ανω του 90% σε μειονοτικούς οικισμούς (λίγα χρόνια αργότερα μάθαμε από Τούρκους δημοσιογράφους και για επαφές του με Γκρίζους Λύκους και εγκληματίες της ΜΙΤ σαν τον Γεσίλ).
Κάποια στιγμή ο εκλογικός νόμος άλλαξε, ετέθη το όριο του 3% για την είσοδο στην ελληνική Βουλή και το 1993 ο Σαδίκ έμεινε εκτός Κοινοβουλίου, με την προοπτική να παραμείνει εκεί εσαεί. Τότε η Τουρκία αποφάσισε να ρίξει το βάρος της σε μουσουλμάνους υποψηφίους των ελληνικών κομμάτων και τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του. Ο Σαδίκ βλέποντας τον παραμερισμό του αντέδρασε, συγκρούστηκε με την γραμμή της Άγκυρας, είχε ένα φραστικό επεισόδιο στην Ξάνθη, έξω από τα Δικαστήρια όπου δικαζόταν ο ψευτομουφτής Μεχμέτ Εμίν Αγκά, και «ξαφνικά» όλοι όσοι επί χρόνια τον εκθείαζαν βγήκαν με πανομοιότυπες ανακοινώσεις εναντίον του, ταυτιζόμενοι με την νέα γραμμή του Προξενείου.
Ο Χασάν Χατίπογλου (εφ. ΙΛΕΡΙ) μιλούσε για άγνοια και εγωισμό του Σαδίκ που επέμενε σε αυτόνομη και χωρίς ελπίδες κάθοδο στις εκλογές. Ο τότε ψευτομουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά ομοίως. Ο σύλλογος Μουσουλμάνων Δασκάλων Αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίου Δυτικής Θράκης επίσης. Ο Αρήφ Χουσείν, ως πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», μίλησε για «πρόσωπο που όταν είναι υπεύθυνο για τέτοια συμπεριφορά δεν έχει καμμία στενή ή μακρυνή σχέση με τα καθήκοντα εκπροσώπησης της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» («Γκερτσέκ», 16-5-94).
Ο Σερήφ Σεραφετίν, πρόεδρος τότε της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων» υπέγραφε την ανακοίνωση της «Ένωσης» (6-5-94) καταδικάζοντας την «υβριστική στάση και συμπεριφορά του Σαδίκ κατά του Τούρκου Γενικού Προξένου». Στις 14-5-94 η Άτυπη Επιτροπή Διαφώτισης και Κηρυγμάτων (πρόεδρος ο Σεντάτ Καράνται καί γραμματέας ο Αχμέτ Ισμαήλ) καταδίκασε τον Σαδίκ για τη στάση του έναντι τού Τούρκου Προξένου Χακάν Οκτσάλ, λέγοντας ότι «η συμπεριφορά τού Σαδίκ εξευτελίζει τήν Κοινότητα Δυτικής Θράκης»!
Πώς μέσα σε χρόνο μηδέν ο χθεσινός ήρωας έγινε αποδιοπομπαίος τράγος; Γιατί ένοιωσαν όλοι αυτοί οι «φορείς» την ανάγκη να τοποθετηθούν γραπτώς και δημοσίως κατά του Σαδίκ και υπέρ του Προξένου;
Γ) Ο εκλογικός μηχανισμός για τον Γκαλήπ
Ο Μεχμέτ Αχμέτ, πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Ροδόπης, εκφραστής τής “τοπικής” γραμμής («πρώτα η μειονότητα»), το 1996 απέτυχε να εκλεγεί κόντρα στον απολύτως ταυτισμένο με την προξενική γραμμή Γκαλήπ Γκαλήπ. Μάλιστα ο τελευταίος, σύμφωνα με μαρτυρίες για τις εκλογές του 2000, στις περιοδείες του στα μειονοτικά χωριά αποκαλούσε τον Αχμέτ …«γκιαουρτζή»!
Σε συνέντευξή του λοιπόν ο Μεχμέτ Αχμέτ μετά τις εκλογές του 1996 μίλησε ανοιχτά για τον προξενικό μηχανισμό που τον «κυνήγησε» προεκλογικά: Μίλησε για τους ιμάμηδες, τους δασκάλους, τους θεολόγους και όλους εκείνους που γύριζαν τα χωριά ζητώντας από τους κατοίκους να ρίξουν την ψήφο τους στον εσωκομματικό του αντίπαλο. Δεν διευκρίνησε το …κίνητρο των ανθρώπων αυτών, αλλά ήταν παραπάνω από σαφές ότι μιλούσε για την «γραμμή» του Προξενείου.
Ο Γκαλήπ πράγματι εξελέγη βουλευτής δύο απανωτές φορές, ενώ σήμερα (2009) προΐσταται του νέου εκπαιδευτικού φορέα που έστησε ο προξενικός μηχανισμός στην Κομοτηνή, με στόχο την ίδρυση μειονοτικών σχολείων όλων των βαθμίδων.
Δ) Άλλα πρόσφατα δείγματα γραφής
- Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Χουσεΐν Μπότσαλη σε τελετή στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης: Αξιότιμοι καλεσμένοι, μέλη της οικογενείας Μουζαφέρ Σαλήχογλου, παράγοντες της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, αγαπητοί κηδεμόνες, πολυαγαπημένοι δάσκαλοι…Ως παιδί οικογενείας δασκάλων, θέλω να ξέρετε ότι σας κατανοώ όλους ως δικούς μου δασκάλους. Σήμερα το πρωί στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, μαζί με τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη, παρακολούθησα την τελετή μνήμης της Ημέρας της Μητέρας που διοργάνωσαν από κοινού η ένωση της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Κομοτηνής. Την τελετή μνήμης που έχει χαραχτεί με χρυσά γράμματα, με χρυσά αισθήματα στις αναμνήσεις των ανθρώπων της μειονότητας, την πραγματοποιήσαμε όλοι μαζί με συγκίνηση και χαρά. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήσαμε άλλη μία εκδήλωση μνήμης στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Την γιορτάσαμε πάλι την ίδια ημέρα, στο μειονοτικό λύκειο Γυμνάσιο Μουζαφέρ Σαλίχογλου Ξάνθης, με μια ευχάριστη αφορμή, βρισκόμαστε για μια φορά ακόμη, μαζί με εσάς, αξιότιμοι κύριοι καθηγητές και μαζί με τους Τούρκους της δυτικής Θράκης. (ΙΛΕΡΙ, 23.5.2003)
- Το Σάββατο 13 Μαΐου 2006, στις Σάπες του νομού Ροδόπης, ο μηχανισμός του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής διοργάνωσε μία ακόμη εκδήλωση στην κατεύθυνση του εκτουρκισμού (του φρονήματος και του πολιτισμού) των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης. Μια μέρα που γιορτάζεται στην Τουρκία με εθνικιστικά ποιήματα και ύμνους προς τον Κεμάλ Ατατούρκ, τιμήθηκε και στον τόπο μας ενώπιον του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής Ουμίτ Γιαρντίμ με την νομιμοποιητική παρουσία και προσφώνηση του …νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη! Η 23η Απριλίου είναι για την κεμαλική Τουρκία «Ημέρα του παιδιού και της εθνικής ηγεμονίας». Με λίγες μέρες καθυστέρηση λοιπόν, ο «Σύλλογος Τούρκων Δασκάλων», που έχει διαλυθεί τελεσίδικα από τα ελληνικά δικαστήρια, οργάνωσε στο θερινό δημοτικό αμφιθέατρο Σαπών εκδήλωση με θέμα τον εορτασμό της ημέρας αυτής. Με το χορευτικό συγκρότημα που σκάρωσαν και που του μαθαίνουν χορούς και τραγούδια άσχετα με οποιανδήποτε τοπική μουσουλμανική παράδοση – για να τα παρουσιάσουνε μια μέρα ως απόδειξη της τουρκικής κουλτούρας της Θράκης – τραγούδησαν και χόρεψαν στίχους όπως «Τουρκία μου», «Τα βουνά της πατρίδας μου της Τουρκίας», «Ας κυματίσουν οι σημαίες» και εξύμνησαν τον γενάρχη της σύγχρονης Τουρκίας (που τυγχάνει να είναι και ο αρχισφαγέας των παππούδων μας).
- Στις 16/6/2006 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γιακίς επισκέπτεται το πομακοχώρι του Εχίνου που γιορτάζει την άνοδο κατηγορίας της ποδοσφαιρικής του ομάδας. Στην εορταστική εκδήλωση ο τότε Πρόξενος Κομοτηνής Ουμίτ Γιαρντίμ λέει απευθυνόμενος στους κατοίκους: «Είμαστε όλοι Εχινιώτες! Είστε παράδειγμα για όλα τα σωματεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Πλέον η Μύκη, ο Κένταυρος, η Κοτύλη, όλες οι τουρκικές ομάδες θα σας ακολουθούνε!».
- Στο Χιντρελέζ στό χωριό Μουσάκιο Έβρου, τον Μάιο του 2007, ο τότε Τούρκος Πρόξενος Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, ενώπιον του ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ και δύο προέδρων διαλυμένων σωματείων από τα ελληνικά δικαστήρια (Σαμί Τοραμάν από την «Ένωση Τούρκων Δασκάλων» καί Αντνάν Σελήμ από την «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής») μίλησε γιά τήν «βαθειά ριζωμένη τουρκική γιορτή που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ταυτότητας και της συνείδησης της μειονότητας»!
- Στις 1/5/09, στο χάτιμ του πομάκικου Εχίνου, ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς εστίασε την ανάγκη ένωσης των αξιών που απαρτίζουν τον τουρκικό πολιτισμό, σε κάθε επίπεδο και ανέφερε ότι «τον χαροποιεί ότι κάθε μέρα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης κάνουν μεγάλη πρόοδο». Και πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχουν μερικά προβλήματα, όμως πιστεύει ότι στον εξελισσόμενο πλέον κόσμο, με υπομονή και αποφασιστικότητα, θα επιλυθούν».
- Ο υποπρόξενος Κεμάλ Ονούρ Εκρέν στη Φιλύρα (24/5/09), στην γιορτή κλεισίματος των παράνομων νηπιαγωγείων του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας δήλωσε «εκφράζω τα συγχαρητήριά μας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, στα αγαπητά μας παιδιά, και φυσικά στους γονείς τους και πρώτα από όλα τον Σύλλογο Επιστημόνων που διοργανώνει αυτή την υπέροχη εκδήλωση, που αφορά ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην παιδεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
- Στο μνημόσυνο του Χασάν Τσεγγέλ στη Ρούσα (30/5/09) ο Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς μιλά για τον θανόντα πρόεδρο του ιδρύματος του τεκκέ: «Απ’ ό,τι κατάλαβα με βάση όσα μου ανέφεραν, ο κ. Χασάν είχε αναλάβει μια πολύ σημαντική αποστολή για την επιβίωση του τουρκισμού και του Ισλάμ στην περιοχή και τη μετάδοσή τους στις επόμενες γενιές. Ο τάφος του σείχη Αλή είναι πολύ σημαντικός για την οθωμανική ιστορία και για την περιοχή αυτή.»
- Στις 30/5/09 ο Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς στη βραδυά γνωριμίας που οργάνωσαν οι ΕΠΑΘίτες δάσκαλοι στο ξενοδοχείο της Κομοτηνής «Χρήστος & Εύη» είπε από βήματος, και ενώπιον του υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ότι «η αντιμετώπιση της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης ως γέφυρας φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με μία επαρκή εκπαίδευση».
- Στίς 11 Iουνίου 2009, µε την αφορµή της τελετής αποφοίτησης από τα (άτυπα µα …αµέτρητα) Κοράν Κουρσού – Κατηχητικά*, ο Τούρκος Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς ανέβηκε γιά δεύτερη φορά στό ποµακοχώρι Κέχρος της Ροδόπης. Εκεί, παρουσία τού τουρκοµουφτή Κοµοτηνής Ιµπράµ Σερήφ (καί του βουλευτή Αχµέτ Χατζηοσµάν, τού κοινοτάρχη Αµπντουλκαδήρ Χότζα, τού προέδρου τών ΕΠΑΘιτών δασκάλων…) απευθύνθηκε στούς πιτσιρικάδες, λέγοντας µεταξύ άλλων: «Βλέπω εδώ µιά τουρκική κοινότητα πού εργάζεται µέ ειλικρίνεια καί αυταπάρνηση (…) Συνεχίζετε αυτόν τον αγώνα χωρίς να υποκύψετε και στηρίζετε τον τουρκισµό, χάρη σε σας θα επιβιώσει ο τουρκισµός της Δυτικής Θράκης και θα συνεχίσει να ζει. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήµατα. Όµως πρώτα ο Θεός θά προσπαθήσουµε να τα λύσουµε βήµα βήµα. Η στήριξή σας είναι πολύ σηµαντική. Κι εµείς επίσης θα δώσουµε την απαραίτητη στήριξη…»
- Στη Χλόη (14/6/09) ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, παρευρέθη σε μία εκδήλωση τιμής κάποιων μυθικών Τούρκων ηρώων – κατακτητών της Θράκης: Στά πλαίσια της δηµιουργίας τουρκικών «εθίµων» στή Θράκη, είχαµε πρό ηµερών (14/6/09) τόν εορτασµό τής …Οθωµανικής της κατάκτησης µέ τά «Σαράντα Κουρµπάνια» πού έγιναν σέ ανάµνηση τών 40 παληκαριών κάποιου Σουλεϊµάν Πασά πού κατέκτησε τόν 14ο αιώνα τήν περιοχή. Αυτοί λοιπόν οι 40 σκοτώθηκαν, λέει, καί θάφτηκαν στή Θράκη καί τούς τίµησαν παρουσία τού Τούρκου Προξένου!
- Στις 24/7/09 στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, ο Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, αφού διάβασε το μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα στην 14η επέτειο του πρόωρου, άτυχου χαμού του αξέχαστου, συχωρεμένου ηγέτη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Τα ίδια επανέλαβε και το βράδυ στο σχετικό δείπνο.
- Ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς στις 2-8-09 στο πομάκικο μα εσχάτως εκτουρκισμένο πανηγύρι του Xίλια: Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού συλλόγου Σέτσεκ (Χίλια) Αλή Πεντζάλ και στον Γενικό Γραμματέα Αχμέτ Καραχουσείν που μας κάλεσαν εδώ και μόχθησαν ιδιαίτερα για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν από την Τουρκία η ορχήστρα και το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού. Πιστεύω πως οι επιδείξεις αυτών των ομάδων στη σκηνή, οι αθλητικές εκδηλώσεις των παλαιστών από κράτη της περιοχής καθώς και οι άλλες αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούνε σημαντική λειτουργία για την μετάδοση της ιστορικής κληρονομιάς και πολιτισμού στις επόμενες γενιές. Θεωρώ πως το σημαντικότερο μήνυμα, είναι πως η τουρκική μειονότητα της Δ. Θράκης έδειξε πως είναι αποφασισμένη μέσα σε ομόνοια και ομοψυχία να στηρίζει τις πολιτιστικές της αξίες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου