Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΓΔΜ: Ομιλία Γκιόργκι Ιβάνοφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - Αναφορές για το θέμα της ονομασίας

O πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το βήμα της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εμπόδισε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας, κατά τον ίδιο, την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995.


«Η ενέργεια του νότιου γείτονά μας, ο οποίος παρεμπόδισε την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Συμμαχία, ήταν αντίθετη με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Προέβη σε μια τέτοια κίνηση προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων (σ.σ για το ζήτημα της ονομασίας) που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία επίλυσης της εκκρεμότητας της ονομασίας, στο πλαίσιο που καθορίσθηκε με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφυγή, κατά της Ελλάδας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Περαιτέρω, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για λύση που θα αποτελεί λογικό και δίκαιο συμβιβασμό ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θα άπτεται, ούτε θα αμφισβητεί την εθνική, πολιτιστική και γλωσσική μας ταυτότητα, και λύση που θα πρέπει να νομιμοποιηθεί από τους πολίτες».

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την πολιτική ισχύος για να επηρεάζει την έκβαση των συνομιλιών γύρω από το επίμαχο ζήτημα.

Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του νότιου γείτονά μας θα λάβει υπόψη τα ευρύτερα συμφέροντα για μόνιμη σταθεροποίηση της περιοχής.

Ελπίζουμε ότι με πραγματική θέληση και ετοιμότητα μπορεί να υπάρξει λύση, όπου δεν θα υπάρχουν νικητές, ούτε ηττημένοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ακόμη, ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ότι η χώρα του αναβαθμίζει αδιάλειπτα την κοινωνία της και ότι κατά την προηγούμενη περίοδο, στο πλαίσιο αυτό, επέτυχε εντυπωσιακή πρόοδο, που έχει εντοπισθεί και αναγνωρισθεί.

«Η χώρα μου σήμερα δικαίως αναμένει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Έχει εκπληρώσει και όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου