Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

"Η Αμπχαζία θα ξαναγίνει τμήμα της Γεωργίας", δηλώνει ο Σαακασβίλι

Η Αμπχαζία, η αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή, θα ξαναγίνει τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, δήλωσε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.


"Θα χρειαστεί χρόνο, αλλά η Αμπχαζία θα γίνει μία μέρα αυτό που ήταν, το πιο ωραίο τμήμα της Γεωργίας", τόνισε ο Σαακασβίλι.
Η Ρωσία κατέστειλε γεωργιανή επίθεση που δέχτηκε μία...
άλλη αποσχισθείσα περιοχή, η Νότια Οσετία, τον Αύγουστο του 2008. 'Υστερα από ένα σύντομο πόλεμο, τόσο η Αμπχαζία όσο και η Νότια Οσετία, ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία. Μόνο η Ρωσία και η Νικαράγουα τις έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.
Ο Σαακασβίλι έχει πει ότι δεν προτίθεται να ανακτήσει τις δύο περιοχές δια της βίας. Αλλά περιέγραψε με μελανά χρώματα την Αμπχαζία, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση στην οποία μετέχουν 192 χώρες.
"Η Αμπχαζία σήμερα έχει αδειάσει από τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της. Οι κήποι και τα ξενοδοχεία, τα θέατρα και τα εστιατόρια έχουν αντικατασταθεί από στρατιωτικές βάσεις και νεκροταφεία", σημείωσε ο Γεωργιανός πρόεδρος.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, συγκρίνοντας την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του με την κατάσταση στη Γερμανία την εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν το τείχος του Βερολίνου χώριζε το δημοκρατικό δυτικό τμήμα της πόλης με το κομμουνιστικό ανατολικό, που ήταν σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης.
"Όπως ο Βάτσλαβ Χάβελ και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής συνείδησης διακήρυξαν στις αρχές της εβδομάδας, η Ευρώπη είναι σήμερα διχοτομημένη από ένα νέο τείχος, κατασκευασμένο από μία εξωτερική δύναμη, ένα τείχος που τέμνει στη μέση τη Γεωργία", υπογράμμισε ο Σαακασβίλι.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν η Νότια Οσετία θα επιστρέψει στον γεωργιανό έλεγχο, δήλωσε όμως "είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι ως προς το όραμά μας για μία ενωμένη και κυρίαρχη Γεωργία".

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/09/blog-post_7353.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου