Η κυβέρνηση Ομπάμα επιμένει ότι δεν εγκαταλείπει την αντιπυραυλική ασπίδα, απλώς την επανασχεδιάζει για να αντιμετωπίσει την πιο άμεση ιρανική απειλή.
Η αρχιτεκτονική της αντιπυραυλικής ασπίδας επί Μπους ήταν ιδανικά σχεδιασμένη για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ οι πρόσφατες δοκιμές και οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ συγκλίνουν στην άποψη ότι η Τεχεράνη στρέφεται ταχέως σε πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.Στο νέο αμυντικό σύστημα, που έχει κύριο στόχο ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν, αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει η Τουρκία
Στο ράφι βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος το όραμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, για τον Πόλεμο των Αστρων: όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα, εγκαταλείπεται η αντιπυραυλική ασπίδα που επρόκειτο να αναπτυχθεί στην Πολωνία και την Τσεχία. «Ορθή και γενναία» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφαση, και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν κάλεσε τη Μόσχα σε μια «αρμονική παγκόσμια αμυντική αρχιτεκτονική». Στο νέο αμυντικό σύστημα, που έχει κύριο στόχο ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν, αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει η Τουρκία. Διεθνείς παρατηρητές συνδέουν την ανακοίνωση του Ομπάμα με την εξαγγελία της Αγκυρας για την αγορά συστοιχιών «Πάτριοτ».
Αναθεωρημένη εκτίμηση
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές πολιτικής στον τομέα της εθνικής ασφάλειας στην οποία προχωρά η νέα κυβέρνηση. Μία αναδίπλωση, που αναμένεται να εξοργίσει την Τσεχία και την Πολωνία και πιθανότατα να ικανοποιήσει τη Ρωσία, η οποία είχε αντιταχθεί σθεναρά στο σχέδιο Μπους.
Διπλή παρουσία Ερντογάν
Αμέσως μετά το «γεμάτο» τριήμερο (22-24 Σεπτεμβρίου) στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοξενεί στις 24 και 25 του μηνός στο Πίτσμπουργκ την τρίτη σύνοδο κορυφής του G-20 (οι δύο προηγούμενες έγιναν τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον και τον Απρίλιο στο Λονδίνο). Σε αυτή μετέχουν οι ηγέτες των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στις οποίες περιλαμβάνονται η Κίνα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία, αλλά και η Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές με άλλους ηγέτες, στις οποίες θα επιχειρήσει να προβάλει τον «μεσολαβητικό» ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και θα γίνει δεκτός από τον γενικό γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει και το Κυπριακό. Θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου