Βουλγαρία - Γκιόργκι Παρβάνοφ: Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι σημαντικός, επειδή εγγυάται έναν από τους συντομότερους δρόμους του πετρελαίου, που χρειάζεται η Ευρώπη
"Δριμύ κατηγορώ" απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ για "έλλειψη γνώσεων και αρμοδιότητας που έχουν ως συνέπεια εσπευσμένες ενέργειες, λάθη και παραλείψεις στην ενεργειακή πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης", όπως αναφέρεται σε άρθρο του, στην ιστοσελίδα της προεδρίας, το οποίο έγινε κύριο θέμα των βουλγαρικών ΜΜΕ.
"Εδώ και τέσσερις μήνες, παρουσίασα την πρόταση μου για αναγκαία εθνική ομοψυχία στην ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρίας.
Σε ορισμένες παραμέτρους σημειώνεται κινητικότητα αλλά σε ορισμένες παρατηρούνται αγεφύρωτες διαφορές.Στο μεταξύ, μέλη της κυβέρνησης έκαναν πολυάριθμες αντιφατικές δηλώσεις για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, στα οποία συμμετέχει η Βουλγαρία, χωρίς να διαθέτουν επαρκή γνώση για τα θέματα αυτά.
Απροετοίμαστος πήγε και ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό τού Βλαντιμίρ Πούτιν στο Γντάνσκ της Πολωνίας».
Αυτά γράφει ο κ. Παρβάνοφ, αναφερόμενος στο "ρεαλισμό και στις ηγετικές ικανότητες που χρειάζεται η ενεργειακή στρατηγική της Βουλγαρίας".
"Ένας ηγέτης δεν είναι υποχρεωμένος "να ξέρει τα πάντα".
Αλλά έχει καθήκον να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις, για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων" γράφει ο κ. Παρβάνοφ.
Ο ίδιος απευθύνει σειρά από παρατηρήσεις για "έλλειψη συνέχειας και συνέπειας στην ενεργειακή στρατηγική και πολιτική της κυβέρνησης", όπως γράφει, απέναντι στα σχέδια μεταφοράς αερίου με τους αγωγούς "Ναμπούκο» και South Stream και τα άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα διεθνούς χαρακτήρα, στα οποία παίρνει μέρος η Βουλγαρία.
Αφού επισημαίνει "τη δυναμική μεταβολή των δεδομένων γύρω μας", υπενθυμίζοντας, την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Τουρκία (όπου ο κ. Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με τον Τούρκο ομόλογο του Ερντογάν) και την "προσδοκία τρίτων χωρών να ενταχθούν στο σχέδιο South Stream, ο πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι αγωγοί να παρακάμψουν τη Βουλγαρία, αντί η χώρα να γίνει σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της μεταφοράς ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
"Τυχόν απερίσκεπτη και ατεκμηρίωτη πολιτική της Βουλγαρίας μπορεί να καταστήσει πραγματικότητα τον κίνδυνο τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια να παρακάμψουν τη Βουλγαρία, όπως ήδη συνέβη με τον αγωγό Blue Stream τον οποίο η Ρωσία κατασκεύασε στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις όχθες της Τουρκίας πριν δέκα χρόνια ύστερα από άγονες διαπραγματεύσεις για να περνάει ο αγωγός μέσα από τη βουλγαρική επικράτεια».
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υπογραμμίζει τη σημασία της πρόσφατης συμφωνίας σύνδεσης του δικτύου μεταφοράς αερίου της χώρας με τον αγωγό Ελλάδα-Ιταλία ως σημαντική προϋπόθεση για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου της χώρας με μεθάνιο από Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν.
Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης, ότι τα μεγάλα έργα όπως ο πυρηνικός σταθμός "Μπέλενε" μπορούν να παίξουν το ρόλο της "ατμομηχανής που θα τραβήξει τη Βουλγαρία από την κρίση, αντί να περιμένει αδρανής να τελειώσει η κρίση στην Ευρώπη και στην Αμερική", όπως γράφει.
"Αναποφάσιστη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος την πολιτική της βουλγάρικης κυβέρνησης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σχολιάζοντας τη θέση του Βούλγαρου πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον κ.Πούτιν, ότι "η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε εναντίον του αγωγού, αλλά "οι Ρώσοι τεχνολόγοι" πρέπει να πείσουν τους κατοίκους που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε δύο τοπικά δημοψηφίσματα", όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο του κ. Παρβάνοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία καλείται να επιμένει για την τήρηση των αυστηρότερων διεθνών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος κατά την κατασκευή του έργου όχι εξαιτίας των δημοψηφισμάτων (τα οποία έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να είναι επιχείρημα για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν όλο το έθνος, όπως επισημαίνει ο κ. Παρβάνοφ) αλλά για να εξασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της για καθαρό περιβάλλον και καθαρά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.
"Ασφαλώς είναι σημαντικό να γίνει και ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να βοηθήσει η εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες χρησιμοποιούν χωρίς κανένα πρόβλημα τεχνολογίες, παρόμοιες με εκείνες που προβλέπεται να εφαρμοστούν στον αγωγό "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης", γράφει ο Βούλγαρος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας καταλήγει ότι "υπάρχει έλλειμμα αρμοδιότητας στην ενεργειακή πολιτική αυτής της κυβέρνησης".
"Κανένας δεν γεννήθηκε μαθημένος, αλλά είναι απαράδεκτο η άγνοια να γίνεται αφορμή πολιτικής εκστρατείας", προσθέτει.
Ο κ. Παρβάνοφ έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις κατά τις δύο θητείες του στο προεδρικό αξίωμα, ότι αντιμετωπίζει σοβαρά το ρόλο του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, με την άσκηση τεκμηριωμένης κριτικής στις αποφάσεις των κυβερνήσεων των Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και Σεργκέι Στανίσεφ για τις οποίες είχε κάποιες αντιρρήσεις.
Για πρώτη φορά η κριτική του προς τη βουλγάρικη κυβέρνηση είναι σε οξύ τόνο, ασυνήθιστο για το συναινετικό και μετριοπαθές ύφος του, αυτό σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τους ίδιους η έντονη κριτική του προέδρου πριν περάσουν οι "εκατό μέρες ανοχής" της κυβέρνησης, οφείλεται και στο προσωπικό ενδιαφέρον και στη δέσμευση του στις εξελίξεις στο στρατηγικό για τη Βουλγαρία και την Ευρώπη ενεργειακό τομέα.
Ο κ. Παρβάνοφ πέτυχε συμφωνίες με τους ομολόγους του από τον Αζερμπαϊτζάν , το Τουρκμενιστάν και την Αίγυπτο ώστε η Βουλγαρία να εισάγει φυσικό αέριο από τις χώρες αυτές.
Κορυφαία εκδήλωση της προσήλωσης του Βούλγαρου προέδρου στα ενεργειακά θέματα θεωρείται η διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά προβλήματα, η οποία προσέλκυσε στη Σόφια τον περασμένο Απρίλιο περισσότερους από είκοσι πρόεδρους και πρωθυπουργούς χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και μεγάλους επιχειρηματίες.
Στο φόρουμ κορυφής την Ελλάδα εκπροσώπησε τότε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του οποίου υπογράφηκαν σημαντικές διακυβερνητικές συμφωνίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
ΕΞΠΡΕΣΣ
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Γκιόργκι Παρβάνοφ: Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι σημαντικός
Ετικέτες
Αγωγοί,
Βουλγαρία,
Κόσμος,
Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,
Νέα Τάξη,
Φυσικό αέριο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου