Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Προς ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα;

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομίας του G20, του κλαμπ των είκοσι ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, έληξε στο Λονδίνο με έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος. Τα βασικά συμπεράσματα ήταν δύο.
Κατά πρώτο συμφώνησαν ότι οι κρατικές ενισχύσεις προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την πραγματική οικονομία δεν πρέπει να αποσυρθούν ακόμα, και δεύτερο, πώς πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί μία νέα πιστωτική κρίση.
Όπως θα δούμε όμως η ομοφωνία είναι επιφανειακή.

Όσον αφορά την... κρατική στήριξη είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί τώρα. Ακόμα και για χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που έχουν ξεπεράσει τα χειρότερα, οι κρατικές ενισχύσεις παραμένουν αναγκαίες.
Το πρόβλημα θα φανεί όμως σε λίγους μήνες όταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία) ξαναβρούν το ρυθμό τους, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.
Τότε οι ΗΠΑ θα επιμένουν να ζητούν από τους εμπορικούς εταίρους τους να διατηρήσουν τις κρατικές επιδοτήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και για αμερικανικά αγαθά. Παράλληλα οι εξωστρεφείς οικονομίες στην Ασία και την Ευρώπη θα συνεχίζουν να κατακλύζουν τις ΗΠΑ με προϊόντα.
Στο G20 του Σαββατοκύριακου έγινε λοιπόν σαφές πώς οι ΗΠΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ θα ζητήσουν τότε από τις εξωστρεφείς αυτές οικονομίες, να αναδιατάξουν την παραγωγή τους προς τις εσωτερικές τους αγορές. Το αδιέξοδο είναι προφανές.
Ας έλθουμε στην αποτροπή νέων κρίσεων. Ως γνωστό, τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών είναι η επιφάνεια. Η ουσία βρίσκεται στις πηγές κερδοφορίας των τραπεζών.
Αν δεν περιοριστούν οι παρακινδυνευμένες επενδύσεις τους και αν δεν αυξηθούν τα υποχρεωτικά αποθεματικά τους, η κρίση θα επιστρέψει, ίσως σύντομα. Ωστόσο οι παρακινδυνευμένες αυτές επενδύσεις, που οδηγούν σε βάθος χρόνου στην καταστροφή, έχουν βραχυπροθέσμως τεράστιες αποδόσεις, σε όφελος στελεχών και μετόχων.
Δυστυχώς δε, σήμερα οι παρακινδυνευμένες αυτές επενδύσεις αποτελούν ήδη μονόδρομο για τις τράπεζες της Ν. Υόρκης και του Λονδίνου, που επιδιώκουν γρήγορη ανάκαμψη.
Έτσι και στο ζήτημα της επιβολής αποτελεσματικών μέτρων για αποφυγή νέων κρίσεων, ο διχασμός του G20 είναι προφανής. Τελικά ο συγκερασμός των απόψεων, αν επιτευχθεί, θα οδηγήσει σε νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα."Ν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου