Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ασκός του Αιόλου στην Τουρκία έτοιμος να ανοίξει και να φέρει το χάος...

Μέχρι και απόσχιση "βλέπουν" οι Κούρδοι

«Ακόμη και θέμα απόσχισης μπορεί να συζητηθεί αν τελματώσει η διαδικασία» δήλωσε χθες η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας Αϊσέλ Τουγλούκ αναφερόμενη στην υπό συζήτηση δέσμη μέτρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η τουρκική κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα μόνο από τα σημάδια του κακού που ενδεχομένως εμφανιστούν τους επόμενους μήνες στην Τουρκία, με αφορμή τη φιλολογία της κυβέρνησης Ερντογάν για λήψη μέτρων.
Κι αυτό επειδή είναι τελείως διαφορετικά τα κριτήρια που έχουν υπόψη τους το τουρκικό κράτος, οι Κούρδοι, οι ακροδεξιοί, οι κεμαλιστές και οι όποιοι φιλελεύθεροι, όταν αναφέρονται στους όρους «κουρδικό ζήτημα» και «επίλυση». Η Τουγλούκ αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι σχετικά με την προετοιμασία των μέτρων. Ο Αταλάι είχε πει ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν στην εθνοσυνέλευση. «Οι δηλώσεις του Αταλάι δεν περιλαμβάνουν μέτρα που θα λύσουν το κουρδικό πρόβλημα» είπε η βουλευτής και τόνισε ότι «το ΡΚΚ και ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης. Το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά ώς ένα σημείο. Το ΡΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται μόνον ένοπλη δύναμη. Είναι επίσης και μαζική δύναμη».
Η Τουγλούκ είπε ότι το κόμμα της δεν έχει πρόβλημα με το ενιαίο του κράτους, τη σημαία ή τη γλώσσα, αλλά επισήμανε ότι «ζητούμε σεβασμό στο δικαίωμα του λαού αυτού -κουρδικού- να είναι λαός. Θέλουμε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο των οικουμενικών αρχών».
Τέλος, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ, το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι παρατείνει μέχρι το τέλος του ραμαζανιού, δηλαδή τις 22 Σεπτεμβρίου, τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει και κατά την οποία οι διεργασίες των συζητήσεων για τις πιθανές εξελίξεις δεν σταματούν ούτε στιγμή.
Πόσο αλήθεια εξυπηρετεί την Ελλάδα μία "αναστάτωση" στο εσωτερικό της Τουρκίας; Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις σε αυτό το σημείο δυίστανται. Έτσι υπάρχει η άποψη εκείνη που λέει πως μία "τεταμένη κατάσταση" στο εσωτερικό της γείτονος Τουρκίας θα "εκτονωθεί" αργά ή γρήγορα προς την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει εκείνος ο φόβος που θα συσπειρώσει ουσιαστικά τους Τούρκους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την έξωθεν απειλή. Η δεύτερη άποψη, ισχυρίζεται πως εάν οι Κούρδοι καταφέρουν να θέσουν στην παγκόσμια κοινότητα (και φυσικά με την υποστήριξη των κατάλληλων "δυνάμεων") θέμα ανεξαρτησίας τους, τότε η Τουρκία κινδυνεύει με άμεση σχεδόν διάλυση, αφού περισσότερα από τα 60 εκατομμύρια από τους υπάρχοντες κατοίκους της αποτελούν εθνικές μειονότητες οι οποίες καταπιέζονται από την Άγκυρα και το εκάστοτε (πολιτικό ή στρατιωτικό) καθεστώς και ζητούν διακαώς επί δεκαετίες τα δικαιώματά τους, αλλά και την ανεξαρτησία τους.
Τι μέλλει γενέσθαι με ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν το οποίο θα στηρίζει την μεγαλύτερη δύναμή του και την ύπαρξή του σε πρώην εδάφη αλλά και πολίτες της Τουρκίας; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι στρατηγοί (οι οποίοι έχουν πρόσφατα δηλώσει ξεκάθαρα τις θέσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα) θα αναλάβουν τα ηνία στην χώρα. Η Τουρκία θα χάσει κάθε πιθανότητα να μπει στην Ευρώπη και τελικά θα χάσει αυτό το οποίο και έχει προγραμματισθεί (από τους μεγάλους "φίλους" της) να χάσει. Εάν μάλιστα η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδειχθεί και αλλαζονική, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσει πολλά περισσότερα από εκείνα που έχουν προγραμματισθεί (το "διαίρει και βασίλευε" αποτελεί την καλύτερη μέθοδο προκειμένου να κλέψεις τον πλούτο - στην περίπτωση αυτή τα πετρέλαια- ενός κράτους) και θα τεθούν αυτόματα και με ισχυρούς υποστηρικτές τα ζητήματα και τα δικαιώματα όλων των υπόλοιπων εθνοτήτων που αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν μέσα στην τουρκική επικράτεια.
Είναι γεγονός πως η "αλλαγή" στην Τουρκία θα συντελεστεί. Και από αυτή την αλλαγή η Τουρκία καλείται να βγει περισσότερο δυτική ή μικρότερη κυριαρχικά... Πάντως, υπερδύναμη δεν πρόκειται να είναι, όσο και αν ο Νταβούτογλου και ο Ερντογάν προσπαθούν με πολύ γοργούς ρυθμούς να δώσουν την εντύπωση της μεγάλης ανερχόμενης παγκόσμιας υπερδύναμης για να φοβίσουν τους γείτονές τους αλλά πολύ περισσότερο τις μειονότητες που ζουν αυτή τη στιγμή μέσα στην Τουρκία (εξάλλου, ποιός θα ήθελε ποτέ να τα βάλει με μία "υπερδύναμη" και να μην αποτελεί μέρος της;)
Κωνσταντίνος

http://kostasxan.blogspot.com/2009/09/blog-post_5927.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου