Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Τι ετοιμάζει η Τουρκία;

Οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ σε κοινή σύσκεψη στην Άγκυρα

του Μουράτ Γετκίν (Ραντικάλ)
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) Εμρέ Τανέρ (Emre Taner) φιλοξένησε χτες στην Άγκυρα τους ομολόγους του της Συρίας και του Ιράκ.
Τις πρωινές ώρες της χθες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ερντογάν συζητούσε με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές του Κουρδικού, σε ένα άλλο κτίριο κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, λάμβανε χώρα μια σημαντική περιφερειακή σύσκεψη υπηρεσιών πληροφοριών.
Το βασικό θέμα της σύσκεψης αυτής ήταν η επίλυση της κρίσης που ξέσπασε μετά τη βομβιστική ενέργεια που έγινε στη Βαγδάτη, στις 19 Αυγούστου 2009. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 31 Αυγούστου ο υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό και πρότεινε την επίλυση της κρίσης "σε ενδοοικογενειακό επίπεδο".
Το Ιράκ κατηγορεί το κόμμα Μπαάθ της Συρίας για την έκρηξη, ενώ η Συρία διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Και οι δυο πλευρές εξέθεσαν στην τουρκική αντιπροσωπεία τα στοιχεία που έχουν για την υπόθεση.
Εκείνα τα στοιχεία συναξιολογήθηκαν μαζί με τα στοιχεία που διαθέτει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.
Με άλλα λόγια, οι προσπάθειες της Άγκυρας να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η κρίση μεταξύ Δαμασκού και Βαγδάτης, δεν περιορίστηκε στις ενέργειες του υπουργείου εξωτερικών και μπήκε στο παιχνίδι και η ΜΙΤ.
Αυτό είναι σημαντικό, αφού η Άγκυρα δεν θέλει ένταση στις σχέσεις Βαγδάτης-Δαμασκού το διάστημα αυτό. Οι λόγοι είναι οι εξής:
1- Η Τουρκία θέλει να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα η αστάθεια στην περιοχή. Μια νέα ένταση στην περιοχή, είναι δυνατόν να καθυστερήσει τη συνεργασία που ελπίζει η Τουρκία σε κάποια θέματα,
2- Ανάμεσα στα θέματα αυτά, είναι η συνεργασία στον αγώνα για την καταπολέμηση του ΡΚΚ και γενικότερα για την προώθηση της λύσης του Κουρδικού, καθώς και
3- Τα νέα σχέδια για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα ενεργειακά σχέδια έχουν στρατηγική σημασία που διαχέεται χρονικά στο εγγύς μέλλον, τα θέματα όμως που αφορούν το ΡΚΚ και την επίλυση του Κουρδικού δεν είναι έτσι. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στα θέματα αυτά επιδιώκει να έχει αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες.
Για το λόγο αυτό, η προσέγγιση και η συνεργασία της ΜΙΤ με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας και του Ιράκ, παράλληλα με τις επαφές που γίνονται σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών εξωτερικών, στη φάση αυτή έχει μείζονα σημασία.
Δεν αποτελεί πλέον μυστικό το γεγονός ότι ο αρχηγός της MİT, Εμρέ Τανέρ, από το 2006, που οι πολιτικές σχέσεις δεν ήταν ακόμα τόσο θερμές (επί προεδρίας Σεζέρ), μέχρι τώρα, ήλθε σε επαφή και ανέπτυξε σχέσεις με τους Κούρδους ηγέτες του Βορείου Ιράκ, μετά από σχετική απόφαση του ΣΕΑ.
Υπάρχουν διαδόσεις που φέρουν τον Εμρέ Τανέρ να είναι σε επαφή και με τον αρχηγό του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, που βρίσκεται φυλακισμένος στο Ιμραλί, διαδόσεις που δεν έχουν επαληθευθεί. Πάντως, με βάση σχετικό δημοσίευμα της ΤΑΡΑΦ, οι δικηγόροι του Οτζαλάν θεωρούν ότι οι απόψεις του Οτζαλάν για την επίλυση του Κουρδικού που καταγράφονται σε έγγραφο 160 σελίδων που παρέδωσε ο ίδιος στους εισαγγελείς πριν από μερικές εβδομάδες, έχουν φθάσει στην κυβέρνηση και το κράτος με τη διαμεσολάβηση της ΜΙΤ. Το ίδιο πιστεύει και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, που συναντήθηκε χθες με τον Νταβούτογλου, για να ενημερωθεί για τα θέματα της Αρμενίας, του Καυκάσου και τα ενεργειακά. Ο υπουργός δικαιοσύνης Sadullah Ergin, που συμμετέχει στο στενό πυρήνα των υπουργών του ΣΕΑ, σε εκπομπή του CNN Türk απέρριψε ότι είδε τα κείμενα που έδωσε Οτζαλάν στους εισαγγελείς.
Η σύσκεψη που έγινε χθες στην Άγκυρα έχει τη δική της σημασία λόγω της συγκυρίας.
Οι υπουργοί εξωτερικών και οι λοιποί αρμόδιοι υπουργοί που θα συναντηθούν για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα στη Βαγδάτη, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι ο Ερντογάν στην ιρακινή πρωτεύουσα, συναντώνται αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Κατά διαβολική σύμπτωση, ο πρόεδρος της Συρίας σήμερα θα συμμετέχει στο τελετουργικό δείπνο ιφτάρ που θα παραθέσει ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Συρίας, Velid Muallim, με τον υπουργό εξωτερικών του Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Αν πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δυο χωρών, θα αυξηθούν και οι πιθανότητες συνεργασίας για την καταπολέμηση του ΡΚΚ.
Επίσης, η συνέντευξη που έδωσε ο Άσαντ παραμονές της επίσκεψης αυτής σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας και η δήλωσή του ότι "θα αποδώσω την υπηκοότητα και θα αμνηστεύσω τους αντάρτες του ΡΚΚ που είναι συριακής καταγωγής και θα καταθέσουν τα όπλα τους" δεν μπορεί να είναι τυχαία.
Ξαναγυρνώντας στην Άγκυρα, θα πρέπει να σημειώσουμε τη συνάντηση που είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ επί δίωρο με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς και η συνάντηση που είχε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός και πάλι επί δίωρο, με τον πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιούλ.
Ίσως το φαγητό που θα μπει στο τραπέζι μετά την επανέναρξη των εργασιών της βουλής και κατά την επίσκεψη πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, να έχει αρχίσει να ψήνεται από χθες.
Πηγή: Ραντικάλ

http://kostasxan.blogspot.com/2009/09/blog-post_2680.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου