Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Ενότητα ή χάος

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κώστας Καραμανλής για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Καραμανλής στις επαφές που θα έχει θα επισημάνει ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες.



Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.



Στόχος του κ. Καραμανλή είναι να πείσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους με σφιχτή οικονομική πολιτική, περιορισμό των δαπανών και ανάπτυξη στο 1%. Αυτό που θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός είναι να αναγκαστεί να λάβει νέα σκληρά μέτρα, κάτι που θα σημαίνει φθορά της κυβέρνησης και πολιτικό κόστος στο εσωτερικό.



Το πολυπόθητο ραντεβού με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δεν κλείστηκε τελικά και ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να τη δει στο περιθώριο της Συνόδου. Η στάση της Γερμανίας είναι κρίσιμη, καθώς είναι αυτή που κυρίως αντιδρά στις προτάσεις για βοήθεια στα κράτη της ευρωζώνης που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της κρίσης.

Ανάγκη κοινού μετώπου

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης θα συζητηθεί η χρηματοπιστωτική κρίση και τα προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας. Οι "27" θα εξετάσουν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας και του τραπεζικού τομέα, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις για τη στήριξη της απασχόλησης.



Σκληρές θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να στηριχθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα δανεισμού όπως η Ελλάδα. Η έκδοση ευρωομολόγου φαίνεται να προσκρούει στις αντιδράσεις της κ. Μέρκελ. Η Καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται να απορρίπτει αυτή τη λύση, διότι ενόψει εκλογών στη χώρα της δεν θέλει να επιβαρύνει τους γερμανούς φορολογούμενους.



Επίσης, σκέφτεται και τις αντιδράσεις των νέων χωρών της ΕΕ(Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία), οι οποίες τονίζουν ότι η έκδοση ευρωομολόγου για τις χώρες τις ευρωζώνης θα δημιουργήσει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Η Γερμανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χαλάσει τις σχέσεις της με τους ανατολικούς της γείτονες.



Η λύση που κερδίζει έδαφος είναι ότι θα πρέπει για τις χώρες που έχουν πρόβλημα δανεισμού, να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο αρωγής με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κάθε χώρα μαζί με τη βοήθεια να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία.



Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η σημερινή σύνοδος να δείξει ότι το μέτωπο απέναντι στην οικονομική κρίση είναι αρραγές και ότι υπάρχει σχέδιο. Οι προβλέψεις για κρίση διαρκείας πολλαπλασιάζονται και αν δεν υπάρξει συντονισμός οι κασσάνδρες που κάνουν λόγο για ύφεση που θα κρατήσει ίσως και μια δεκαετία, θα επιβεβαιωθούν. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 14.00 ώρα Ελλάδος.



Το προσχέδιο της Συνόδου



Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δεσμευθούν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο των κανόνων της εσωτερικής αγοράς των 27, τονίζεται στο προσχέδιο της απόφασης που θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδό τους οι αρχηγοί των κυβερνήσεών τους.

"Η σύνοδος θα πρέπει να εξασφαλίσει πως θα γίνει η μέγιστη δυνατή χρήση της απλής αγοράς ως ατμομηχανής για την ανάκαμψη προκειμένου να προστατευθούν η ανάπτυξη κι οι θέσεις εργασίας", τονίζεται στο κείμενο, που κατόρθωσε να εξασφαλίσει το πρακτορείο Ρόιτερ.

"Τα κράτη της ΕΕ αναγνωρίζουν πως το άνοιγμα πιστωτικών διαύλων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών κινήτρων που θα πρέπει ν’ αναλάβουν τα κράτη μέλη", προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Το προσχέδιο αυτό, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να δεχθεί πολλές μεταβολές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της τρίωρης σύσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες.

www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου