Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Για απομάκρυνση της Αθήνας από τη Μόσχα πιέζει η Ουάσιγκτον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Δύο θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις συναντήσεις και συζητήσεις της υπουργού Εξωτερικών με την κυβέρνηση Ομπάμα και την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: οι σχέσεις με τη Ρωσία και τα ελληνοτουρκικά.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον «να συνεργαστεί» με την Αθήνα σε θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας και ΗΠΑ - Ρωσίας. Και γι' αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε και η ομάδα πολιτικών υποθέσεων Ουάσιγκτον-Αθήνας που θα συνεργάζεται και θα εξετάζει τα θέματα αυτά.

«Ενεργειακή ασφάλεια»

Είναι μάλλον ευνόητο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν «κρέμεται» από την Αθήνα για να διαμορφώσει τη σχέση της με τη Ρωσία - αν και δείχνει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή ότι δεν θα ακολουθήσει τη σκληρή ανταγωνιστική γραμμή της κυβέρνησης Μπους απέναντι στη Μόσχα.

Το ειδικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη «συνεργασία» με την Αθήνα στα πολυμερή θέματα με τη Μόσχα έχει ένα όνομα, «ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια» με το περιεχόμενο που της δίνουν οι ΗΠΑ: εξασφάλιση ενεργειακών πόρων και οδών, που δεν θα εξαρτώνται από τη Μόσχα ή σε μεγάλο ποσοστό από αυτήν.

Το ελληνικό έδαφος έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ενεργειακοί πόροι και οδοί «αμερικανικού ενδιαφέροντος» στην περιοχή της Κασπίας, που διέρχονται από την Τουρκία, θα πρέπει να συναντούν «φίλιο» έδαφος στην Ελλάδα και όχι ανταγωνιστικό με ελληνορωσικές συμφωνίες αγωγών ρωσικού πετρελαίου και αερίου από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δέχθηκε αυτή τη στενότατη «συνεργασία» με την Ουάσιγκτον, αν και υψηλή διπλωματική πηγή έκανε μια τυπική αναφορά «στην επιτυχή πολιτική της Ελλάδας στη διαμόρφωση πηγών κι οδών ενέργειας...» ώστε να μη δημιουργηθούν περαιτέρω ερωτήματα για «αυξανόμενη απόσταση» του υπουργείου Εξωτερικών από τη δεδηλωμένη και δοκιμασμένη πολιτική στενή ελληνορωσική συνεργασία, που υποστηρίζεται ενθέρμως στην πράξη τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον πρωθυπουργό.

Η διασφάλιση ενός «σταθερού περιβάλλοντος» για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη (με ελεγχόμενο ή και μειούμενο τον ρωσικό παράγοντα) έχει άμεσες επιπτώσεις στην αποκατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως στο Κυπριακό.

Αιγαίο, Κύπρος

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε στην ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον και την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τις ελληνικές ανησυχίες» για την προκλητικότητα στο Αιγαίο και φαίνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία ικανοποιήθηκε από την αμερικανική απάντηση ότι η κ. Κλίντον «θα το πει» στους Τούρκους.

Στην πραγματικότητα όμως η αμερικανική πλευρά διατήρησε την επιτηδευμένη ουδετερότητά της, παρατηρώντας στους Ελληνες συνομιλητές ότι η κατάσταση στο Αιγαίο δεν είναι ικανοποιητική, χωρίς να ρίξει βεβαίως το φταίξιμο στην Τουρκία. Αλλωστε η αμερικανική πλευρά δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την υπουργό Εξωτερικών ότι η κ. Κλίντον είχε ήδη κλείσει το ραντεβού να επισκεφθεί την Αγκυρα στις 7 Μαρτίου ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία της και με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Μπαμπατζάν (περιττό να αναφερθεί ότι στη νέα περιοδεία της η κ. Κλίντον δεν θα περιλάβει και την Αθήνα).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θεωρεί ότι επί της ουσίας οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού «έχουν κολλήσει», σχεδιάζει να ανακοινώσει στο προσεχές μέλλον «ειδικό απεσταλμένο» της κυβέρνησης Ομπάμα για την ταχεία επίλυση του θέματος...

Βίζα, Σκόπια

Η ελληνική πλευρά επέμεινε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες δεν έγινε μεγάλη ή ειδική αναφορά στα θέματα τρομοκρατίας, με την πρόσφατη έξαρση επεισοδίων. Ομως η αμερικανική «ανησυχία» για την κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ζωηρή και δεν αποκλείεται να δουν το φως της δημοσιότητας στο μέλλον άμεσες αντιδράσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά αποπειράθηκε να συνδέσει την καθυστέρηση στο θέμα της βίζας με την κατάσταση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Το θέμα του ονόματος των Σκοπίων εθίγη λίγο έως καθόλου, στις επίσημες συνομιλίες λόγω έλλειψης προόδου. Απασχόλησε όμως την τριαντάλεπτη συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για να διαπιστωθούν τα αναμενόμενα: η διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ παραμένει εν ζωή αλλά... σε αναστολή λόγω και των επερχόμενων εκλογών στα Σκόπια (και όχι μόνον).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου