Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Αντιδρούν οι σκληροί του Ιράν στην υποψηφιότητα Χαταμί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η υποψηφιότητα του μετριοπαθούς πρώην προέδρου του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί για την επανεκλογή του στις 12 Ιουνίου έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των σκληροπυρηνικών της Τεχεράνης που υποστηρίζουν τον νυν πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο 65χρονος κ. Χαταμί αποχώρησε από την εξουσία το 2005, μετά από δυο συνεχόμενες θητείες στην προεδρία του Ιράν. Η υποψηφιότητά του, εν μέσω της λαϊκής δυσφορίας για τον κ. Αχμαντινετζάντ, που διογκώνεται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει η χώρα, αποτελεί σοβαρή απειλή για τους «σκληρούς» της Τεχεράνης.

Πριν από λίγες ημέρες, δυο ιστοσελίδες του Διαδικτύου, οι www.yaarinews.com και www. yaari.ir, που προωθούσαν την υποψηφιότητα του κ. Χαταμί έκλεισαν για όσους προσπαθούσαν να τις επισκεφθούν μέσα από το Ιράν.

Οι δυο αυτές ιστοσελίδες είχαν αποκαλύψει πως ιρανοί τοπικοί αξιωματούχοι μετέφεραν, πριν από δέκα ημέρες, κόσμο με λεωφορεία για να παρακολουθήσουν την ομιλία του ιρανού προέδρου στην πόλη Γιάζντ. Ανέφεραν συγκεκριμένα πως οι τοπικές αρχές έκλεισαν σχολεία και μετέφεραν στο Γιάζντ μαθητές και στρατιώτες γειτονικών πόλεων. Το Γιάζντ είναι η γενέτειρα του κ. Χαταμί. Οι πιέσεις των σκληροπυρηνικών προς τους μεταρρυθμιστές που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου. Αντίθετα με τον κ. Αχμαντινετζάντ, με την έντονη αντιδυτική ρητορική και τον ακραίο εθνικισμό που εκφράζει, ο κ. Χαταμί διακρίνεται για τη μετριοπάθειά, τους ήπιους τόνους και τη θέση του για την έναρξη ενός οικουμενικού διαλόγου. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είχαν βελτιωθεί σημαντικά κατά τα οκτώ χρόνια της θητείας του στην προεδρία. Ο κ. Χαταμί ενεθάρρυνε τις αθλητικές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών. Οι σχέσεις τους ωστόσο επιδεινώθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ο Τζορτζ Μπους συμπεριέλαβε το Ιράν στον «άξονα του κακού» μαζί με το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα. Η εκλογή του κ. Αχμαντινετζάντ το 2005 διεύρυνε αυτό το χάσμα.

Η απόφαση του κ. Χαταμί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει προθυμία για διάλογο με το Ιράν, ειδικά στο ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος.

Οι σκληρπυρηνικοί ιρανοί έχουν πάντως υποσχεθεί να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά στους μεταρρυθμιστές να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούν το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης για να απαγορεύει τις «ανεπιθύμητες» υποψηφιότητες.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_8692.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου