Η εφημερίδα INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE αναφέρεται στην ενεργειακή διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, με αφορμή την επαναλειτουργία των διυλιστηρίων πετρελαίου στη Βοσνία, με ρωσική χρηματοδότηση, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, South Stream. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η επαναλειτουργία των διυλιστηρίων πετρελαίου στην πόλη Bosanski Brod, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, φανερώνει την πρόθεση της Ρωσίας για πολιτική διείσδυση σε μια περιοχή της Ευρώπης, η οποία είναι κρίσιμη για τα στρατηγικά της σχέδια.
Τα διυλιστήρια άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου το Νοέμβριο, καθώς παρέμεναν κλειστά από το 2005, για να επιδιορθωθούν οι ζημιές που είχαν προκληθεί κατά την περίοδο των νεότερων βαλκανικών πολεμικών αναταραχών, 1992-1995. Η επαναλειτουργία τους χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, για τη δημιουργία πολιτικών συμμαχιών στην περιοχή, ιδιαιτέρως με τη παραδοσιακή της σύμμαχο Σερβία, επενδύοντας στην ενέργεια σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Βοσνία δέχθηκε 14 δις δολ., ως ξένη βοήθεια από το τέλος του πολέμου. Σε σχέση με αυτά η επένδυση της Ρωσίας, 475 εκ. δολαρίων, φαντάζει πενιχρή, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα τεράστια ποσά που επενδύονται στον τομέα της ενέργειας.
Τα επίσημα εγκαίνια των διυλιστηρίων «Bosanski Brod» στη Βοσνία, Νοέμβριος 2008
Στη Βοσνία ωστόσο, όπου η ανεργία ανέρχεται στο 40%, η επαναλειτουργία των διυλιστηρίων, υπό τη νέα ιδιοκτησία, την κρατική ρωσική εταιρεία Zarubezhneft προσφέρει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της περιοχής. Από τις 25.000 των κατοίκων της πόλης οι 4.000 χιλιάδες εργάζονταν στα διυλιστήρια. Τα διυλιστήρια αναμένεται να καλύψουν όλες τις ανάγκες της Βοσνίας σε διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα, όπως βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, οι οποίες υπολογίζονται στους 1,5 εκ. τόνους ετησίως, ενώ θα μπορεί να εξάγει τις υπόλοιπες ποσότητες, καθώς, εν πλήρει λειτουργία, θα μπορεί να παράγει 4,2 εκ. τόνους.
Η επαναλειτουργία των διυλιστηρίων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, συμπίπτει με την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ της Gazprom και της Σερβίας, αξίας 2,5 δις δολαρίων. Σέρβοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι συμφωνίες αυτές θα μπορούσαν να καταστήσουν το βαλκανικό αυτό κράτος έναν ενεργειακό περιφερειακό κόμβο.
Ο πετρελαϊκός κάδος της Gazprom, η Gazprom Neft, απέκτησε το 51% των μετοχών της κρατικής σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS με την υπόσχεση ότι θα συμπεριλάβει τη Σερβία στις χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου, South Stream!!!
Όπως επισημαίνει ο Dejan Ostojic, ειδικός εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Τράπεζας για ενεργειακά θέματα στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, «η Ρωσία χρειάζεται τον South Stream, ως έναν εναλλακτικό διάδρομο», προσθέτοντας ότι αυτός εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, «η Ρωσία εξαρτάται από τους Δυτικούς καταναλωτές, όπως και αυτοί εξαρτώνται από την παροχή φυσικού αερίου». Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους ότι ο αγωγός South Stream θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές τους για την διαφοροποίηση στις πηγές φυσικού αερίου και να αυξήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Ο Dejan Ostojic υποστηρίζει ωστόσο ότι τα οικονομικά πλεονεκτήματα είναι εμφανή. «Ένα ενεργειακό πρόβλημα για τη Ρωσία αποτελεί ενεργειακό πρόβλημα για την Ευρώπη. Κανείς δεν αρνείται ότι η ενέργεια είναι στενά συνδεδεμένη με γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σχέδια, επικρατεί όμως η οικονομική λογική. Όλοι επιδιώκουν οφέλη».
Ο Aleksandar Kovacevic, Σέρβος εμπειρογνώμωνος ενεργειακών θεμάτων, που συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, επισημαίνει ότι η Σερβία παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, επαναπαυόμενη απλά στην πρόσκληση της Ρωσίας να συμμετάσχει στο South Stream: «Εάν όλη η ενεργειακή πολιτική βασίζεται σε ένα μεγάλο σχέδιο, τότε η οικονομία διατρέχει κίνδυνο. Δεν γνωρίζουμε την εναλλακτική λύση της κυβέρνησης στην περίπτωση αποτυχίας τους σχεδίου».
Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ»
Ο Ρωσικός South Stream και ο Αμερικανικός Nabucco, που σημαίνει «Ναβουχοδονόσορ»!
Ο Σαντάμ δεν ήταν παρά η αφορμή για την είσοδο των ΗΠΑ στον «πόλεμο των ασιατικών αγωγών»
που έχει προ πολλού αρχίσει και εξελίσσεται σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γεωργία και Βαλκάνια…
Στο ίδιο μήκος κύματος, σε άλλο άρθρο γνώμης, τον περασμένο μήνα και πάλι στην INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, με τίτλο «Russia’s next flash point», ο Denis Corboy, διευθυντής του Caucasus Policy Institute στο King’s College στο Λονδίνο και πρώην πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γεωργία, ο William Courtney, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Καζακστάν και στη Γεωργία και ο Kenneth Yalowitz, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκορωσία και στη Γεωργία, είχαν αναφερθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης του ρωσικού κινδύνου, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εμπόλεμη σύρραξη!!!
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_7802.html
άμα η Ελλάδα υποστυρίζει Ρωσία θα χάση άμα η Ελλάδα υποστυρίζει Ρωσία θα χάση Θράκη σαν Κύπρο. Αλλα άμα αντισταθεί την σλαβοκουμουνιά μπορει να ξαναλάβη οικονομική κυριαρχία του Εύξεινου Πόντου. Για αύτο πρέπει νο καταστραφοί η σλαβοκουμούνα σπίρα του Όρος Άθος
ΑπάντησηΔιαγραφή