Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

«Το σπίτι θα καίει ολοσχερώς και η ΕΕ θα συζητάει για την πληρωμή ενός κάδου νερού....!»

  • Η Ευρώπη αποδεικνύεται ακατάλληλη να υπερασπιστεί τα μέλη της, αφού τελικά αποδεικνύεται πως όλοι είναι μαζί, αλλά η Γερμανία είναι για τον εαυτό της
  • Κανένα μέλλον δεν μπορεί να έχει το συγκεκριμένο οικονομικό και νομισματικό σύστημα, όταν συμμετέχει σε αυτό μία χώρα όπως η Γερμανία που ποτέ δεν έμαθε να "δουλεύει ομαδικά" αλλά και ποτέ δεν θέλησε να εφαρμόσει την πολυδιαφημισμένη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη"
Υπάρχουν ουσιαστικά τρεις κύριοι λόγοι γιατί μια κυβέρνηση στην οικονομική κρίση να στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρώτος και προφανής είναι τα φτηνά δάνεια. Τα επιτόκια αρχίζουν αυτήν την περίοδο από 1.26% για τα μικρά ποσά, και πηγαίνουν μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα για τα μεγαλύτερα. Δεύτερον, «εισάγουν» την πολιτική αξιοπιστία του εμπορικού σήματος του ΔΝΤ. Τρίτον, κερδίζουν μια πολύτιμη πολιτική ασπίδα για να «εκτρέψουν» τη δημόσια απαγοήτευση. Είναι ευκολότερο για μια κυβέρνηση να πετσοκόψει τη δημόσια δαπάνη ή να αυξήσει τα επιτόκια μετάθετωντας την ευθύνη στο ΔΝΤ...!
Το μειονέκτημα της συμβολής του ΔΝΤ για όποια κυβέρνηση, είναι το στίγμα ότι έχει χάθεί ο έλεγχος. Η προδφυγή της Αγγλίας στο ΔΝΤ το 1976 ακόμα «αντηχεί» στη πολιτική σκηνή της χώρας. Ο τρόπος βέβαια που η Ευρωζώνη έχει διαχειριστεί την ελληνική κρίση ελαχιστοποιεί το κόστος του στίγματος της παρουσίας του ΔΝΤ στην χώρα μας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άρχισε την ελληνική διάσωση στα μέσα του Φεβρουαρίου -ήδη πάρα πολύ αργά- και ακόμα δεν έχει μπει οι τελικές υπογραφές.
Η αγορά δεν έχει ακόμα καθησυχαστεί, πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί με επαναλαμβανόμενες αναποτελεσματικές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών υπουργών χρηματοδότησης και δημόσιες λογομαχίες για τους όρους δανεισμού και τον ρόλο του ΔΝΤ...!
Η χώρα μας θα μαρκαριστεί αναμφισβήτητα με το στίγμα ΔΝΤ, παρόλο που για λόγους αυτοσεβασμού, η ΕΕ θέλει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού -σε υψηλότερα επιτόκια από το ΔΝΤ...- και να θέσει ορισμένες προϋποθέσεις.
Ακόμα και τώρα, η διαδικασία για την έγκριση του δανείου θα διαρκέσει άλλη μια εβδομάδα. Η εμμονή της ΕΕ στις συνταγματικές ακρίβειες είναι αξιοθαύμαστη.... «Το σπίτι θα καίει ολοσχερώς, και η ΕΕ θα συζήτάει τη συνταγματικότητα της κλήσης στη πυροσβεστική ή την πληρωμή ενός κάδου νερού...!»
Ακόμα και όταν αρχίσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας, θα παραμείνει πιθανώς ασαφές το ποιος είναι ουσιαστικά ο υπεύθυνος. Το ΔΝΤ έχει σαφείς κανόνες και το θέμα είναι τι θα γίνει αν τα προγράμματα είναι διαφορετικά και με διαφορετικούς όρους; Εάν αυτό ακούγεται χαοτικό, φανταστείτε πώς η ΕΕ θα χειριστεί το τεράστιο χρέος της Ελλάδας στις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ υπάρχει για να γυρίσει «τον δανεισμό», όσο είναι δυνατό, σε μια τεχνοκρατική λύση παρά μια «πολιτική άσκηση.»
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου