Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Νέες Βιομετρικές Ταυτότητες για όλους τους Γερμανούς από 1η Νοεμβρίου 2010. Όλους; Εκτός από τους πολιτικούς που τις προωθούν!



Στο Αννόβερο της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε από 3 έως 8 Μαρτίου 2010, η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ‘CeBIT’.

Η CeBIT (Centrum der Büro-und Informationstechnik) είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.


Στην φετινή έκθεση παρουσιάστηκαν και οι νέες γερμανικέςHigh-Tech κάρτες ταυτότητας, με τις οποίες, επίσημα, θα εφοδιαστούν όλοι οι Γερμανοί πολίτες τον ερχόμενο Νοέμβριο.


Συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 2010 θα κυκλοφορήσουν οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, οι οποίες θα είναι εφοδιασμένες με contactless chip (ανέπαφο τσιπ που αναγνωρίζεται δηλαδή, από απόσταση) και θα έχει τρεις λειτουργίες: 1. βιομετρική επαλήθευση ταυτότητας, 2. ηλεκτρονική επαλήθευση ταυτότητας, 3. επικύρωση ηλεκτρονικής υπογραφής.


Οι νέες ταυτότητες ήταν στη διάθεση του κοινού στην έκθεσηCeBIT 2010.


Υπενθυμίζω ότι στην έκθεση του 2010 έγινε και δημοσκόπηση, σε δείγμα χιλίων ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία ένας Γερμανός στους τέσσερις δήλωσε έτοιμος να δεχθεί να του εμφυτευτεί υποδορίως ένας "ηλεκτρονικός κοριός" (chip) αν έχει κάποιο όφελος από αυτόν.

Είναι ξεκάθαρο ότι εξετάζουν την στάση του κόσμου, καθώς ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, καθώς μετά την εισαγωγή της βιομετρικής ταυτότητας, ακολουθεί το, υποχρεωτικό βεβαίως, υποδόριο τσιπ.


Ας δούμε την ιστορία με τις γερμανικές ταυτότητες μέσα από ένα άρθρο που δημοσίευσε η Ντόιτσε Βέλε, τον Ιούλιο του 2008, όταν το υπουργικό συμβούλιο υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελενέκρινε στις 23.07.2008, τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα για τους Γερμανούς πολίτες.


«Η νέα ταυτότητα διευκολύνει την καθημερινότητά σας»διαφημίζει τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα η γερμανική κυβέρνηση στην ανακοίνωση τύπου.

«Περιττή και επικίνδυνη» ωρύονται οι αντίπαλοι της.


Το σίγουρο είναι ότι η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας ήδη από την αναγγελία θέσπισής της το 2005 ήταν και παραμένει διαμφισβητούμενη.


Τα πλέον διαμφισβητούμενα στοιχεία της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας, τα δακτυλικά αποτυπώματα και η ειδική ψηφιακή υπογραφή, είναι τελικά εθελοντικά.


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Εσωτερικών, προτρέπει όμως τους πολίτες στην αποθήκευσή τους, διότι κατά την γνωστή και πάγια θέση του αυτό ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας και καταργεί ουσιαστικά την πλαστογράφησή της:

«Προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, διότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους. Τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να τους αποκαλύψουν κατά τους ελέγχους.»


Εύχρηστη και ασφαλής ή περιττή και επικίνδυνη;


Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα θα έχει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας, θα περιλαμβάνει μία ηλεκτρονικά αποθηκευμένηβιομετρική φωτογραφία, τα συνήθη προσωπικά στοιχεία (ασφαλώς χωρίς το θρήσκευμα) και ένα τσιπ.


Με αυτό το τσιπ διευκολύνεται οι συναλλαγές του κατόχου της με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί πιστωτικής κάρτας για αγορές στο διαδίκτυο.

Το τσιπ αυτό όμως μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον με την σαφή και έγγραφη έγκριση του πολίτη.


Στη Γερμανία η ταυτότητα εκδίδεται κάθε δέκα χρόνια από το δημαρχείο ή τα παραρτήματά του, ενώ οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ενδιάμεσα κάθε αλλαγή κατοικίας ή οικογενειακής κατάστασης.

Το κόστος είναι 8 ευρώ και η έκδοσή της διαρκεί 6 εβδομάδες.


Μήπως έχει δίκιο η γερμανική κυβέρνηση;


Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα φαίνεται μάλλον εύχρηστη και φιλική προς τον πολίτη.


Γιατί διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση;


Κατ’ αρχήν αντιπολίτευση και ειδικοί σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων εκτιμούν ότι η εθελοντική καταγραφή των αποτυπωμάτων προκαλεί νέα προβλήματα, διότι χωρίζει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες:


Στους πρόθυμους και επομένως ‘αθώους’ και στους μη πρόθυμους, δηλαδή τους ‘ύποπτους’.


Ο νομικός Τίλο Βάιχερτ, ειδικός σε ζητήματα δεδομένων και πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Δεδομένων στη Γερμανία, επισημαίνει ότι με την αποθήκευση βιομετρικών στοιχείων αυξάνεται ο κίνδυνος πλαστογράφησης της ταυτότητας, γιατί είναι πια πολύτιμη:


«Πρόκειται για μεγάλο κίνδυνο. Στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία είναι ήδη γνωστό.


Σε άλλες χώρες εκτός Γερμανίας η κλοπή ταξιδιωτικών και προσωπικών εγγράφων είναι πολύ διαδεδομένη και μια τέτοια ταυτότητα, εάν έχει και δακτυλικά αποτυπώματα, συνιστά κίνδυνο αύξησης της πλαστογράφησης εγγράφων και στη Γερμανία».


Βιομετρικά στοιχεία: δυο μέτρα και δυο σταθμά;


Κάθε προσωπικό έγγραφο που εμπλουτίζεται με επιπλέον στοιχεία καθίσταται πολύτιμο για πλαστογράφους και τρομοκράτες.


Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι οι Γερμανοί διπλωμάτες δεν θα διαθέτουν ταυτότητες και διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία, αλλά ούτε και προτρέπονται να αποθηκεύσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.


Το ίδιο εξάλλου αποφάσισε και η Κάτω Βουλή στη Μεγάλη Βρετανία, μόνον που οι Βρετανοί ήταν πιο ειλικρινείς, διότι δήλωσαν ότι «τα βιομετρικά στοιχεία σε προσωπικά έγγραφα αυξάνουν τον κίνδυνο πλαστογράφησής τους».


«Απαράδεκτο» δηλώνει ο Τίλο Βάιχερτ και σχολιάζει: «άρα οι πολιτικοί, που προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό για την αξία των βιομετρικών στοιχείων, εάν πρόκειται για τους ίδιους, αναγνωρίζουν ότι αυτά εμπερικλείουν σοβαρότατο κίνδυνο.»


Μήπως πρέπει να επιστρέψουμε στα συνήθη, χάρτινα έγγραφα;


Τελικά δηλαδή οποιοδήποτε προσωπικό έγγραφο που εμπλουτίζεται με επιπλέον στοιχεία καθίσταται πολύτιμο για τους κάθε λογής εγκληματίες, αλλά και για τους τρομοκράτες.


Στις ΗΠΑ έχει αρχίσει ήδη αυτή η συζήτηση.


Ο Ειδικός σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων υποστηρίζει ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και στη Γερμανία:


«Έχω την εντύπωση πως και στις ΗΠΑ ο σκεπτικισμός γύρω από αυτό το θέμα μεγαλώνει. Διότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι μόνον ζήτημα προστασίας ευαίσθητων δεδομένων, αλλά και προς το συμφέρον της ασφάλειας. Νομίζω ότι πρέπει να ξανασκεφθούμε την επιστροφή μας στα κανονικά μη ηλεκτρονικά, χάρτινα έγγραφα».


Οπότε τίθεται το ερώτημα γιατί εγκρίθηκαν οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες;


http://redskywarning.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου