Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Στρατηγικός άξονας Ρώμης και Μόσχας

Κεντρικό ρόλο στη συνεργασία Ρωσίας και Ιταλίας κατέχει η ενέργεια, με την πρώτη σε ρόλο παραγωγού και τη δεύτερη κόμβο μεταφοράς

Ρώμη, Κώστας Παπαϊωάννου

Σε σημαντικές συμφωνίες στους τομείς της βιομηχανικής συνεργασίας και της έρευνας για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας κατέληξαν χθες, στη συνάντηση κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνοδευόμενοι από πολυμελείς αντιπροσωπίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε αποφάσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπερλουσκόνι, η Pirelli θα προχωρήσει αμέσως στην αύξηση της παραγωγής της στη Ρωσία με την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων.

Παράλληλα, η ιταλική Eni θα διευρύνει τη στρατηγική της συνεργασία με τη ρωσική Gazprom εκτός ευρωπαϊκών συνόρων και ιδιαίτερα στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Αφρικής. Τόσο ο κ. Μπερλουσκόνι όσο και ο κ. Πούτιν επισήμαναν την αναγκαιότητα διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο ενεργειακών κολοσσών σε χώρες της Μαύρης Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ότι τα στελέχη τους θα εκπονήσουν συγκεκριμένα προγράμματα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η οποία υπολογίζεται για τους πρώτους μήνες του 2012.

Τεχνογνωσία
Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης υπεγράφη και μία συμφωνία ? μνημόνιο ανάμεσα στην ιταλική Enel και την Inter Rao Ues, με στόχο τη στενή συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας και της προώθησης νέων μονάδων στη Ρωσία. Η συμφωνία θα αρχίσει να υλοποιείται με την κατασκευή μίας νέας πυρηνικής μονάδας στο Καλίνιγκραντ, η οποία υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2016 και θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία τρίτης γενιάς Vver 1200.

Αναφερόμενοι, τέλος, στη μείωση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες κατά 38% λόγω της οικονομικής κρίσης ο κ. Μπερλουσκόνι και ο κ. Πούτιν υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε αυτούς του μετάλλου, της χημικής βιομηχανίας και των αερομεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου