Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Στα 120 δις. Θα φτάσει η συνολική βοήθεια με το ΔΝΤ να βάζει τα 25 από αυτά

  • Όσο πιό πολλά, τόσο πιό βαθιά...
  • Εάν το ποσό δανεισμού φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, θα υπάρξει πλήρης αποπληρωμή του τον επόμενο... αιώνα!
Στο ποσό των 120 δισ. ευρώ θα φτάσει τελικά η βοήθεια του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα. Αυτό υποστήριξε πριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντ. Στρος Καν επιβεβαιώνοντας και ότι το ΔΝΤ θα δώσει όχι 15 αλλά 25 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα, εκτός από το μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που θα υπογράψει μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορεί για τρία χρόνια να μην πηγαίνει για δανεισμό στις αγορές, να κλείσει ουσιαστικά το κεφάλαιο του δανεισμού από το εξωτερικό.
Όμως στην τριετία αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά στο σφίξιμο του ζωναριού ώστε να πετύχει μείωση των ελλειμμάτων και τους χρέους. Αλλιώς, αν στο τέλος της τριετίας δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο που της παρέχουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τότε για κάθε χρόνο καθυστέρησης θα πληρώνει 1% επιπλέον επιτόκιο, οπότε πάμε στο 6%, δηλαδή με όρους υψηλών spreads.
Κι αν αναρωτιέστε που θα βρεθούν τα χρήματα μέχρι το 2013, περιμένετε να δείτε πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Στο 4% οι απολύσεις από 2% σήμερα, απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων – συμβασιούχων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, λουκέτα σε φορείς, συγχωνεύσεις και άλλα πολλά.
Στο πλευρό της Ελλάδας και ο… Μιλόσοσκι
Την ανησυχία των Σκοπίων για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι.
«Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα, διότι είναι ένας από τους ισχυρότερους εμπορικούς μας εταίρους. Ευχόμαστε το καλύτερο για την ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι στο ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επιπλέον πρότεινε την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή τη διπλής φορολογίας, «έτσι ώστε οι Ελληνες επενδυτές να έχουν ένα καλύτερο κλίμα στη χώρα μας για την εξασφάλιση κερδών, πράγμα που θα ωφελήσει την ελληνική και τη δική μας οικονομία», όπως είπε.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ απάντησε: «Πιστεύω ότι η ΕΕ ιδρύθηκε πάνω στην αρχή της αλληλεγγύης γι αυτό και θα πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα».
Φυσικά, δεν "καίγεται" για το συμφέρον της Ελλάδας ο κύριος Μιλόσοσκι, αλλά για τα συμφέροντα της οικονομίας των Σκοπίων, η οποία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ελληνική. Και εάν η Ελλάδα πάθει ζημιά, τότε τα Σκόπια θα καταστραφούν οριστικά και αμετάκλητα... (λέτε να φτάσαμε σε χειρότερο επίπεδο και από τα Σκόπια;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου