Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Δυσοίωνο το μέλλον για το ευρώ-νόμισμα

  • Ελάχιστης σημασίας μακροπρόθεσμα αποτελεί το ζητούμενο των 45 δις. από την Ελλάδα, τα 30 δις. δηλαδή από την ΕΕ και τα 15 δις. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμα κι αν η διαπραγμάτευση είναι επυτυχής, δεν θα είναι παρά μόνο μια ταινία- «ενίσχυσης» σε μια αιμορραγία...!
Τα δάνεια προς την χώρα μας «αγοράζουν» απλά τον χρόνο για να μπορέσει η οικονομία να ξαναβρεί τους ρυθμούς της έτσι ώστε να ανακάμψει.
Η χώρα μας με το έλλειμμα κοντά σε 14% του ΑΕΠ, προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στην καλύτερη των περιπτώσεων με την αύξηση, και τις εισπράξεις των φόρων, τη γενναιοδωρία των «συντροφικών μελών» της ευρώ-ζώνης, και τη δυνατότητα του ΔΝΤ να επιβάλει δρακόντειες περικοπές δαπανών στους πολιτικούς.
Αλλά ακόμη και μια επιτυχής αναδόμηση στην οικονομία της Ελλάδας θα άφηνε μια σοβαρά αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν θα θελήσει να «επειδείξει την οικονομική του ικανότητα» πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2012. Ο Ζαν Κλόντ Τζάνκερ, πρόεδρος των υπουργών χρηματοδότησης του eurogroup, έχει τώρα μια δικαιολογία στο διπλασιασμό του προϋπολογισμού...!
Ο Όλι Ρεν, οικονομικός επίτροπος των νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, απαιτεί τώρα έναν «λογιστικό έλεγχο προτού υποβληθούν οι εθνικοί προυπολογισμοί στους νομοθέτες.
Αυτά μεταξύ πολλών άλλων, που «βρίσκουν την ευκαιρία» εν΄ονόματι του επερχόμενου δανεισμού σε χώρες που έχουν ανάγκη την βοήθεια της ΕΕ, να μην παίρνουν γρήγορες και σωστές αποφάσεις σε μια χρονική στιγμή που η ΕΕ πρέπει να αντιδρά με ταχύτητα στις απαιτησείς των διεθνών αγορών και όχι να «ποντάρει» στο άλλοθι της οικονομικής της δισπραγίας.
Σημαντικότερο είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει στα ύψη ενόψη του ΔΝΤ και οι πιστωτές της Ελλάδας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δούν τους προυπολογισμούς να είναι εκτός ελέγχου αφού θα αναγκαστούν να μειώσουν τον δανεισμό.
Κανείς δεν έχει δει το θεμελιώδες πρόβλημα ώς έχει. Η ελληνική οικονομία, που φορτώνεται τα υψηλά κόστη εργασίας, με χαμηλή παραγωγικότητα, και «φορτικούς» κανονισμούς δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά και ως χώρα μέλος της ευρώ - ζώνης όπως και οι βραδικίνητες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας θα «εγκλωβίσουν» την κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος.
Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων χωριζόμενη σε βόρεια και νότια θα δυσκολευτεί να βρει ένα «κοινό» ρυθμό για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μετά την κρίση,των διεθνών αγορών...
Η πιθανή Ευρώπη του άμμεσου μέλλοντος θα είναι ένας οικονομικός βραδυκίνητος οργανισμός με ατελέιωτη γραφεικρατεία και μια πληθώρα αντιπληθωρικών πολιτικών, ως λύση.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία παίρνει ξανά τα σκύπτρα.Οι πωλήσεις των ευνοημένων από την κρίση,νέων σπιτιών είναι επάνω, τα εταιρικά κέρδη υπερβαίνουν τις προσδοκίες, και ακόμη και η αυτοκινητοβιομηχανία βλέπει καλύτερες ημέρες.
Αναπόφευκτα, οι Ευρωπαίοι θα αναρωτηθούν εάν το ευρώ, ένα νόμισμα που παρασκευάστηκε από τους πολιτικούς με πρόθεση την ενίσχυση του εννιαίου χαρακτήρα της Ε.Ε.και όχι την πραγματική βιωσιμότητα ενός νομίσματος, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την ανικανότητά τους να συμβαδίσουν με τις ανεπτυγμένες οικονομίες όπως διαμορφώνονται πλέον σήμερα..!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου